Erfgoedarena: ouderen en erfgoed

Gepubliceerd op

Kunst houdt lichaam en geest lenig. Dat geldt zeker voor een vergrijzende bevolking. Maar hoe anticiperen erfgoedstellingen op de vergrijzing? Maken zij tentoonstellingen toegankelijker? Komen er meer rustmomenten in de parcoursen? In de Erfgoedarena van januari staat de nieuwe senior - tussen actief en kwetsbaar - centraal.

 

De cultuurwereld houdt steeds beter rekening met de vergrijzing. Dit jaar sloten overheid, cultuurfondsen en maatschappelijke partijen al een convenant Ouderen en cultuur, en onlangs verscheen Lang leve kunst: over ouderen en cultuur van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Ook internationaal is er beweging, zoals onlangs tijdens het Act Your Age-Festival op de Dansdagen te Maastricht.

Hoe anticiperen erfgoedstellingen op een vergrijzend publiek? Maken ze tentoonstellingen toegankelijker? Schrijven ze beter leesbare teksten? Komen er meer rustmomenten in de parcoursen? Blijven tentoonstellingsmakers binnen de eigen muren of zoeken ze ouderen ook elders op? En houden musea wel voldoende rekening met de ervaring die ouderen vaak hebben op het gebied van erfgoed en kunst?

Onder leiding van Imre Vegh (debat.nl) komen de volgende sprekers aan bod:

  • Stefanie Metsemakers vertelt over het Alzheimerproject (Onvergetelijk Stedelijk) dat het Stedelijk Museum in samenwerking met het MoMA te New York heeft ontwikkeld. Het programma wordt in tien musea over de hele wereld uitgerold.
  • Rob van Zoest (Bureau d'Arts) verzorgt een Skype-column over de verrassend lastige fysieke kanten van cultuurinstellingen.
  • Angela Manders (Stichting Museum Voor 1 Dag - www.mv1d.nl) organiseert al drie jaar pop up-musea in verpleeg- en verzorghuizen in Utrecht en Amersfoort.
  • Reinwardt-studenten Floor Vierenhalm, Elisa Dähnick, Ilja Proost en Joan Homsgomez ontwikkelden met Marleen Rozenbrand van het Zeeuws Museum en zorgorganisatie SVRZ het succesvolle project Huis van Herinnering. Hierin worden ouderen uitgenodigd om in het museum te vertellen over de context van voorwerpen in de collectie.
  • Jan-Jaap Knol, directeur van het Fonds voor Cultuurparticipatie, licht toe hoe er nationaal en internationaal met het onderwerp wordt omgegaan.
  • socioloog Paul Schnabel, voormalig directeur Sociaal en Cultureel Planbureau, scheidt zin en onzin over ouderen en cultuur.

Tijd en locatie
woensdag 15 januari 2014, 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Reinwardt Academie, Dapperstraat 315, 1093 BS Amsterdam

Toegang
Deelname gratis; aanmelden via de Reinwardt Community

Delen