Winter School 'Slim City' brengt Amsterdam in beweging

Gepubliceerd op

Tijdens de Winter School 'Slim City' werken 19 studententeams van de Academie van Bouwkunst van 20 tot en met 31 januari aan innovatieve ontwerpvoorstellen om mensen in Amsterdam meer en vooral vaker in beweging te krijgen.

Tijdens de Winter School 'Slim City' werken 19 studententeams van de Academie van Bouwkunst van 20 tot en met 31 januari aan innovatieve ontwerpvoorstellen om mensen in Amsterdam meer en vooral vaker in beweging te krijgen. 

In het moderne stadsleven - kantoorbanen, roltrappen, de lift - is de fysieke activiteit bij veel mensen vrijwel nul. Wereldwijd lijden meer dan een miljard mensen, en vooral stedelingen, aan zwaarlijvigheid. Ieder jaar sterven drie miljoen mensen door de gevolgen van obesitas. Onderzoeken tonen aan dat minimale maar dagelijkse beweging ernstige gezondheidsproblemen kan helpen voorkomen. Een paar uur per dag lopen is al een flinke stap in de goede richting.

Architecten en stedenbouwkundingen kunnen door ontwerpingrepen mensen stimuleren om meer te bewegen. Vervang roltrappen, maak vergaderzalen zonder stoelen. Zorg dat mensen vaker de fiets pakken en zorg voor een gezond voedselaanbod op straat.

Tijdens de Winter School Slim City van 20 tot en met 31 januari doen studententeams van de Academie van Bouwkunst ontwerpvoorstellen om bewoners van Amsterdam in het dagelijks leven meer te laten bewegen. De Winter School start op maandag 20 januari met een minisymposium. Er zijn lezingen van de bewegingsdeskundige Hans Savelberg, filosoof Aetzel Griffioen en de Britse architect Elena Marco. Op 24 januari houdt Joanna Frank, directeur van het Center for Active Design in New York, een keynote-lezing.

Op vrijdag 31 januari worden de 19 ontwerpvoorstellen beoordeeld door een onafhankelijke jury, bestaande uit lector Food Futures Han Wiskerke, architect Rob Hootsmans en Naomi Felder, architect en initiatiefnemer van het platform 'Gezin in de stad'. De ontwerpen worden tentoongesteld in het academiegebouw en ook de eindpresentaties van de ideeëncompetitie zijn toegankelijk voor publiek.

Alle ontwerpvoorstellen worden gebundeld en aangeboden aan de wethouder Zorg en Welzijn van de gemeente Amsterdam.

Tijdstip en locatie
Vrijdag 31 januari, 13.30-15.00 uur (presentaties studententeams), 17.00 uur prijsuitreiking en borrel. Toegang gratis. Waterlooplein 213, Amsterdam. 

Delen