De Kunsten in Transitie - debat met Jan Zoet in Pakhuis de Zwijger, 6 maart 20:00 uur

Gepubliceerd op

Donderdag 6 maart om 20:00 uur. Een debat in Pakhuis de Zwijger over de betekenis voor de samenleving en keuzes maken in tijden van verandering. Met o.a. Daan Roosegaarde, Melle Daamen en Jan Zoet.

 

Donderdag 6 maart om 20:00 uur. Een debat in Pakhuis de Zwijger over de betekenis voor de samenleving en keuzes maken in tijden van verandering. Met o.a. Daan Roosegaarde, Melle Daamen en Jan Zoet.

"Er is geen crisis in de kunst, wel in de wereld", aldus Jan Zoet (directeur van de Theaterschool) in de Volkskrant in de reeks Mijn idee voor Nederland. Volgens hem zijn de Bildungsidealen wel gelukt: kunst is toegankelijk, we leven in een kunstencultuur met een grote mate van kunstenparticipatie, er is een vermenging van hoge en lage kunst en een democratisering van productiemiddelen. Toch brokkelt het draagvlak voor de publieke financiering van de kunst gestaag af. Volgens Zoet zijn we niet in staat om afdoende antwoord te formuleren op de grote veranderingen die plaatsvinden in de samenleving. Grote vragen van deze tijd op het gebied van onhoudbare systemen - zoals economie, klimaat en grondstoffen - blijven onbeantwoord. Deze transitiebeweging die in gang is gezet door de wetenschap, het bedrijfsleven en de kunsten is gebaat bij investeringen in cultuur.

Dramaturg en theatermaakster Anoek Nuyens opent de avond met een column, waarna Jan Zoet in gesprek gaat met Hans Waege (algemeen directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest) en Melle Daamen (directeur Stadsschouwburg Amsterdam en lid van de Raad voor Cultuur).

Melle Daamen zorgde in december jl. voor veel ophef met zijn artikel in het NRC over de misstanden in het kunst en cultuurbeleid in Nederland. Hans Waege reageerde in dezelfde krant hierop met: "We zijn verwende prima donna's" waarbij hij aangeeft dat topmusici, balletdansers en operagezelschappen de taal van de samenleving niet meer spreken en dat kunstenaars nieuwe wegen moeten inslaan.

Een nieuwe generatie makers, met in ieder geval:


Zij geven vervolgens aan wat hen drijft en hoe zij vinden dat hun werk zich verhoudt ten opzichte van het huidige tijdsgewricht.
Het gesprek wordt geleid door Jörgen Tjon A Fong

Toegang is gratis. Meld je voor dit programma via de link in deze nieuwsbrief
http://www.dezwijger.nl/99341/nl/de-kunsten-in-transitie

Delen