Een avond over het werk van Marianne Van Kerkhoven in De Brakke Grond

Gepubliceerd op

Op 29 maart organiseert De Brakke Grond, in samenwerking met de Theaterschool en de leerstoelgroepen Theaterwetenschap de universiteiten van Utrecht en Amsterdam, een avond over het werk van Marianne van Kerkhoven, en wordt de voorstelling M, a Reflection van Kris Verdonck en Marianne getoond.

Op 29 maart organiseert De Brakke Grond, in samenwerking met de Theaterschool en de leerstoelgroepen Theaterwetenschap de universiteiten van Utrecht en Amsterdam, een avond over het werk van Marianne van Kerkhoven, en wordt de voorstelling M, a Reflection van Kris Verdonck en Marianne getoond.

Afgelopen september overleed Marianne Van Kerkhoven, dramaturge met een enorm oeuvre, die haar liefde voor theater in talloze woorden en samenwerkingsverbanden stak. Ze stond aan de wieg van het politieke theater, de open dramaturgie, het collectieve werkproces; ze beschreef de complexe relaties tussen theater, dans, wetenschap, technologie en media. En stelde zich steeds weer de vraag hoe theater zich tot de eigen tijd zou kunnen en wellicht moeten verhouden. Die vraag willen we levend houden.

Daarom organiseert de Brakke Grond i.s.m. de leerstoelgroepen Theaterwetenschap van de universiteiten in Utrecht en Amsterdam een avond rond het werk van Marianne. Aangezien dat werk niet alleen in taal en spreken gevat is, maar minstens zo zeer in de praktijk gestalte krijgt, tonen we de voorstelling M, a reflection, die Marianne samen met theatermaker en beeldend kunstenaar Kris Verdonck maakte. Rond de voorstelling organiseren we een ‘levend archief’: we lezen (deels nog ongepubliceerde) teksten van Marianne, en denken hardop sprekend na over hoe we het project van Marianne, elk op een eigen manier, vormgeven en voortzetten.

 In de voorstelling M, a reflection neemt beeldend kunstenaar en theatermaker Kris Verdonck de teksten van de Duitse auteur Heiner Müller als uitgangspunt met als inzet het intrigerende thema van de ander, de vijand. ‘Je gelooft je ogen niet. De overtreffende trap van 3D-cinema. Verdonck benadert het klassieke theater dichter dan ooit, en tegelijk voert hij het decennia vooruit.’ (De Standaard).

Concept en regie: Kris Verdonck / Dramaturgie: Marianne Van Kerkhoven / Acteur: Johan Leysen / Tekst: Heiner Müller / Productie: A Two Dogs Company

Een avond met o.a. Peter van Kraaij, Johan Reyniers, Marijke Hoogenboom, Fanne Boland, Nienke Scholts, Aukje Verhoog, Jesse Vanhoeck, Lara Staal, Tobias Kokkelmans e.a. (wijzigingen voorbehouden). De avond is een initiatief van Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, de leerstoelen Theaterwetenschap van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht en de Theaterschool, Amsterdam.

Reserveren en kaartverkoop
Wil je aanwezig zijn op zaterdag 29 maart bij deze avond voor Marianne, koop dan je kaarten via www.brakkegrond.nl . Reserveren kan ook via de centrale kassa T 020 626 6866. Kaarten aan de kassa kosten €16,00, online €14,00. Voor alle informatie, kortingen en kaartverkoop zie www.brakkegrond.nl.

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Nes 45, 1012 KD Amsterdam
tel info: (020) 622 90 14

Delen