Opleiding Techniek en theater brengt eerbetoon aan Tip Top Theater

Gepubliceerd op

In de vorm van een vooroorlogse revue toonden studenten van de opleiding Techniek en theater van 15 tot en met 19 maart 2014 de rijke en bevlogen geschiedenis van het legendarische Tip Top Theater. Het unieke theater zag precies een eeuw geleden het levenslicht.

 

Op 17 maart 1914 opende het Tip Top theater aan de Jodenbreestraat in Amsterdam zijn deuren. Twaalf jaar later liet directeur Joseph Kroonenberg het Tip Top theater, naar het voorbeeld van het chiquere Tuschinski, verbouwen tot een art deco-juweeltje. Toentertijd traden er bekende zangers als Bob Scholte en Willy Derby op, maar ook goochelaars, ‘humoristen’, muzikanten, hypnotiseurs, telepaten en danseressen. Soms waren er hele revues of operettes.

In de crisisjaren werden speciale ochtendvoorstellingen voor werklozen georganiseerd. Om het publiek politiek bewust te maken programmeerde het theater ook kritische voorstellingen, onder andere over de antisemitische politiek in Duitsland. Tot de zomer van 1942 werd er doorgespeeld. In het TipTop theater mochten van de bezetter toen uitsluitend joodse artiesten voor een joods publiek optreden. Na de gedwongen sluiting werd het gebouw een centrum van verzet in het joodse getto. In de hongerwinter sloopten overgebleven buurtbewoners het hout uit het theater om in hun kachels op te stoken. Na de oorlog bleek het theater niet meer levensvatbaar. Publiek en artiesten waren tijdens de oorlog omgekomen en geld om het theater op te knappen was er evenmin. In 1953 viel het doek en ging het TipTop theater tegen de grond.

In het gebouw van de Theaterschool leeft de geest van het Tip Top theater nog steeds voort. Maar voor even werd het legendarische theater ook in zijn oude glorie hersteld. Studenten van de opleiding Techniek en theater vertelden van 15 tot en met 19 maart de rijke en bewogen geschiedenis van het theater opnieuw, in de vorm van een vooroorlogse revue. Vermaarde zangers, goochelaars, sneldichters en danseressen vertoonden voor deze speciale gelegenheid weer hun kunsten. Door middel van projectie werd ook de originele gevel in het straatbeeld teruggebracht, en de art-deco inrichting gereconstrueerd. 

De voorstelling Oh Tip Top is een multidisciplinaire productie geworden, waarin studenten van zes verschillende opleidingen van de Theaterschool samenwerken: behalve Techniek en theater ook Productie podiumkunsten, Scenografie, Moderne theaterdans, Theaterdocent en de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie.


De voorstelling Oh Tip Top is mede mogelijk gemaakt dankzij de donaties via voordekunst.nl. De financiering 100% rond. Alle donateurs bedankt!

Credits

Productie
Pim Vonk, Jasper van der Klauw (beiden Techniek en theater)

Decor
Amber Stallenberg, Lieke Principaal (beiden Techniek en theater)

Licht
Sanne Hensen, Varja Klosse (beiden Techniek en theater)

Geluid
Rinse de Jong, George Dhauw (beiden Techniek en theater)

Projectie
Durante van Kuijk, Floris Vermist (beiden Techniek en theater)

Script
Jan-Derk van den Berg (docent)

Regie
Thomas Bijsterbosch

Acteurs
Christiaan Koetsier, Jacob de Groot (ATKA) en Jasper van Hofwegen (ATKA)

Pianist
Jochem Braat

Zangeressen
Sophie Kroese (Productie podiumkunsten), Varja Klosse (Techniek en theater)

Danseressen
Lien Baelde, Vera Goetzee  (beiden Moderne theaterdans), Jantien Fick, Sophie van Broekhoven (beiden Theaterdocent)

Goochelaars
Woedy Jageneau, Christophe Bordet

Scenograaf
Karmijn Lange (Scenografie)

Productie
Claudia Jochems, Annet Visser (beiden Productie podiumkunsten)

Delen