Theaterschool-alumnus Dave van Roon wint tweede prijs AHK Eindwerkprijs met 'Stream'

Dave van Roon

Gepubliceerd op

Theaterschool-alumnus Dave van Roon heeft met zijn project Stream de tweede prijs van de Eindwerkprijs 2013 van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten gewonnen. De eerste prijs ging naar Conservatorium-alumnus Dominique Vleeshouwers voor zijn project Kindsoldaat - een muzikale confrontatie.

Theaterschool-alumnus Dave van Roon heeft met zijn project Stream de tweede prijs van de Eindwerkprijs 2013 van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten gewonnen. De eerste prijs ging naar Conservatorium-alumnus Dominique Vleeshouwers voor zijn project Kindsoldaat - een muzikale confrontatie.

De AHK wil met de Eindwerkprijs studenten stimuleren om een ondernemende houding aan te nemen, en zich op een nieuwe manier te verhouden tot hun publiek, sponsors en de overheid. Negen projecten van afstudeerders uit 2013, afkomstig van verschillende faculteiten, waren genomineerd. Naast een goede beoordeling waren de manier waarop de studenten een verbinding hebben gelegd met de buitenwereld, en de relevantie van hun werk voor de ontwikkeling van het vakgebied, belangrijke beoordelingscriteria.

Winnend eindwerk
Dominique Vleeshouwers studeerde klassiek slagwerk aan het Conservatorium van Amsterdam. Zijn winnende eindwerk Kindsoldaat was een samenwerking van verschillende kunstdisciplines met een focus op slagwerk. Muziek, film, beeldende kunst en choreografie vertelden het verhaal van een kindsoldaat uit Sierra Leone. De aftrap was een publieksactie op de Dam, waarbij 120 kindsoldaatpoppen een leger verbeeldden.

De jury noemde Dominique ‘een bijzonder veelbelovend kunstenaar die niet alleen excellent is in zijn vak, maar met zijn artistieke uiting ook iets bijdraagt aan een relevante maatschappelijke discussie.’ Ze prees het feit dat hij professionele organisaties en een gezaghebbend comité van aanbeveling verbond aan zijn project, waardoor hij  een breder draagvlak en fondsen kon genereren.

Dominique ontving uit handen van cultuurwethouder Carolien Gehrels van Amsterdam een cheque ter waarde van € 3.000.

Dave van Roon
De jury kende ook tweede prijzen van € 500 toe aan Dave van Roon en Pedro Collantes. Dave deed de bachelor Techniek en theater aan de Theaterschool. Met zijn eindwerk Streamwas hij verantwoordelijk voor de techniek van een bijzondere balletvoorstelling: via projectieschermen en een livestream zorgde hij ervoor dat dansers op podia in Amsterdam en Toronto samen konden dansen. Over de hele wereld kon men het optreden live volgen.

De jury prees zijn technische virtuositeit: ‘Dave heeft met Stream een tipje van de sluier opgelicht van de mogelijkheden die techniek kan bieden voor de podiumkunsten.’

Pedro Collantes
Pedro deed de Master of Film aan de Nederlandse Filmacademie. Hij won de prijs voor zijn film Nothing Stranger.

Uitreiking
De uitreiking van de Eindwerkprijs vond plaats op 24 maart in het Conservatorium van Amsterdam met medewerking van alle genomineerden, hun begeleiders en genodigden, cultuurwethouder Carolien Gehrels en de jury bestaande uit Ernst Veen, Melle Daamen, Willemijn Maas en Maarten Mostert.

Delen