André Kuipers werkt mee aan muzikaal afstudeerproject van Nelson Ogliastri

Gepubliceerd op

Nelson Ogliastri, student basgitaar aan de bachelor Jazz van het Conservatorium van Amsterdam (CvA) heeft de aandacht van astronaut en wetenschapper André Kuipers weten te trekken voor zijn afstudeerproject Birth and Death of a Star. Het is een educatief en muzikaal project dat op scholen, universiteiten de aandacht van het grote publiek vraagt om stil te staan bij het heelal en de plaats van de mensheid.

Nelson Ogliastri, student basgitaar aan de bachelor Jazz van het Conservatorium van Amsterdam (CvA) heeft de aandacht van astronaut en wetenschapper André Kuipers weten te trekken voor zijn afstudeerproject Birth and Death of a Star. Het is een educatief en muzikaal project dat op scholen, universiteiten de aandacht van het grote publiek vraagt om stil te staan bij het heelal en de plaats van de mensheid.

Ogliastri componeerde muziek die is geïnspireerd op de levenscyclus van een ster. Hij zegt daarover: "Ik wilde dat de muziek onze verhouding tot de sterren representeert. Hoe de elementen waaruit onze lichamen bestaan ooit gefabriceerd werden in sterren die explodeerden. De elementen die daarbij vrijkwamen, zoals koolstof, calcium en ijzer, werden onderdeel van ons bloed, spieren en botten."

Ogliastri wil met zijn muziek zo veel mogelijk mensen bereiken en daarom zocht hij contact met André Kuipers. Samen met de astronaut maakte hij een video waarin Kuipers spreekt over de evolutie van de sterren en de connectie van mensen met de sterren. Ogliastri vertelt: "De persoon die mijn boodschap het beste kon overbrengen leek mij iemand die zelf in de ruimte is geweest, op een plek als het International Space Station. André was hiervoor perfect geschikt, omdat hij zelf twee keer de ruimte in reisde en daar 204 dagen verbleef." De video wordt geprojecteerd tijdens een performance waarmee hij scholen en universiteiten zal bezoeken. Ogliastri vroeg de Poolse artiest Pawel Kuczynski, wiens tekeningen veelvuldig in de prijzen vielen, het artwork te maken.

Nelson Ogliastri studeert dit jaar af aan de bachelor Jazz aan het CvA en wil na zijn afstuderen de master Composing for Film - een samenwerking met de Nederlandse Filmacademie - gaan volgen. Voor zijn afstudeerproject werkt hij samen met Laura Polence, zangeres en alumna van het CvA, CvA-masterstudenten Pol Belardi, Lennart Altgenug en bachelorstudent Jeroen Batterink.

Ogliastri treedt op 6 mei op in het Bimhuis in Amsterdam in het programma Rough Diamonds Series. Op 23 juni doet hij eindexamen met een optreden in de Blue Note-zaal op het CvA.

Bekijk voor meer informatie de projectwebsite.

Delen