Drie alumni Academie van Bouwkunst op shortlist Prix de Rome Architectuur

Gepubliceerd op

Drie alumni van de Academie van Bouwkunst zijn geselecteerd voor de shortlist van de Prix de Rome Architectuur 2014. Totaal 9 ontwerpers dingen mee naar de prestigieuze prijs. Aan de prijs is een geldbedrag van €40.000 verbonden en een werkperiode aan de American Academy in Rome.


De geselecteerde oud-studenten zijn Steven Delva, Anne Holtrop en Donna van Milligen Bielke. De jury selecteerde de negen genomineerden uit een longlist van 57 architecten die waren voorgedragen door scouts die door het Mondriaan Fonds waren uitgenodigd en door andere experts. Daarnaast was er de mogelijkheid voor architecten om zichzelf voor te dragen.

De negen genomineerden ontvangen een werkbudget en worden in de gelegenheid gesteld tijdens een werkperiode een door de jury uitgeschreven opdracht uit te werken. Op basis van het resultaat zal de jury de winnaar selecteren. Later dit jaar zullen de negen opdrachten worden tentoongesteld in het Nieuwe Instituut en zullen ze hun weerslag vinden in een publicatie.

De Prix de Rome is de oudste en grootste prijs in Nederland voor architecten en beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. Het doel van de prijs is getalenteerde architecten te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. De winnaar ontvangt een bedrag van €40.000 en een werkperiode aan de American Academy in Rome.

De jury bestaat uit Adriaan Geuze (winnaar Prix de Rome 1990, landschapsarchitect en partner West 8), William Lim (directeur CL3 Architects Ltd in Hongkong, architect en kunstenaar), Ellen van Loon (architect en partner OMA), Saskia van Stein (artistiek directeur en curator Bureau Europa), Cathelijne Nuijsink (criticus, schrijver architectuur en design). Voorzitter is Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds).

Donna van Milligen Bielke, 'Reversed Boogie Woogie'

Steven Delva, landschapspark te Dessel

Anne Holtrop, Temporary Museum (Lake)

Delen