Duitse theaterprijs voor Susanne Kennedy

foto: Julian Roder

Gepubliceerd op

Regisseur Susanne Kennedy, afgestudeerd aan de Regie Opleiding in 2005, ontvangt voor haar regie van Fegefeuer in Ingolstadt de Duitse 3sat-Preis op het Berlijnse theaterfestival Theatertreffen (2 tot 18 mei).

Regisseur Susanne Kennedy, afgestudeerd aan de Regie Opleiding in 2005, ontvangt voor haar regie van Fegefeuer in Ingolstadt de Duitse 3sat-Preis op het Berlijnse theaterfestival Theatertreffen (2 tot 18 mei). De prijs van tienduizend euro is een initiatief van de Duitse culturele televisiezender 3sat, die sinds 1997 een of meerdere kunstenaars eert voor innovatief en vernieuwend werk. Eerdere winnaars van de 3sat-Preis zijn onder anderen Christoph Schlingensief en Dimiter Gotscheff.

Fegefeuer in Ingolstadt behoort tot een van de tien geselecteerde voorstellingen op Theatertreffen, waar de beste Duitstalige producties van het afgelopen seizoen te zien zijn. Het is haar eerste grotezaalregie bij de Münchner Kammerspiele, het gezelschap van intendant Johan Simons. In Kennedy’s versie van de tekst van Marieluise Fleißer playbacken de acteurs de vooraf ingesproken tekst op een voice-over. Het decor van de voorstelling is van Lena Müller. Volgens de jury van de 3sat-Preis is haar regie van de zelden gespeelde tekst een ‘koele installatie van kleinburgerlijke bekrompenheid en religieuze waan, die met haar ontregelend mooie beelden lang nawerkt’.

Kennedy woont en werkt sinds tien jaar in Nederland, waar ze de Regie Opleiding aan de Theaterschool volgde. Haar voorstellingen kenmerken zich door een radicale bewerking van toneelteksten, die vaak dusdanig worden uitgekleed dat er slechts enkele zinnen overblijven. Ook heeft vormgeving een groot aandeel in haar werk. Afgelopen maart maakte ze De pelikaan bij Toneelgroep Amsterdam, waarin ze de tekst van August Strindberg terugbracht tot een paar zinsneden. Eind 2013 werd ze door het Duitse theatertijdschrift Theater Heute uitgeroepen tot meest getalenteerde jonge regisseur van Duitsland.

Delen