Een kwestie van geloven

Gepubliceerd op

Op 19 juni presenteert Imagine IC in samenwerking met de Reinwardt Academie een publiek gesprek over geloof in de serie Immaterieel erfgoed met Prik. Stad en land staan bol van oude en nieuwe religies en spiritualiteit. Geloof wordt vaak bestempeld als ‘typisch immaterieel’. Maar is het wel zo immaterieel als wordt geloofd?

Derde verkenning Immaterieel erfgoed in de Prik serie met Crispin Paine.

Op 19 juni presenteert Imagine IC in samenwerking met de Reinwardt Academie een publiek gesprek over geloof in de serie Immaterieel erfgoed met Prik. Stad en land staan bol van oude en nieuwe religies en spiritualiteit. Geloof wordt vaak bestempeld als ‘typisch immaterieel’. Maar is het wel zo immaterieel als wordt geloofd?

Het gesprek wordt gevoerd met wereldwijd bekend auteur Crispin Paine van Godly Things (2000) en Religious Objects in Museums (2013). Hij gaat in op de verhalen, rituelen en emoties van religie, die in presentaties van religieuze kunst vaak onderbelicht zijn. Professor Paine zal zijn visie delen op hoe we religieus erfgoed van nu completer kunnen beleven en reageren op live presentaties van rituelen uit de Winti-traditie en de Hindoetempel.

In en vanuit Amsterdam Zuidoost documenteert, presenteert en bespreekt Imagine IC het dagelijks leven van nu als nieuw erfgoed van de stad. Het programma van 19 juni is #3 in de reeks Immaterieel Erfgoed met Prik; alumna Master of Museology Daniëlle Kuiten organiseert deze editie. 

In vaste samenwerking met de Reinwardt Academie wordt gezocht naar prikkelende perspectieven op oude en nieuwe tradities, rituelen en gewoontes. In eerdere afleveringen spraken Saidiya Hartman (Columbia University) over tradities van slavernijherdenking en Paul Moore (Ulster University) over (stads-) geluiden als gedeelde ervaring. Bekijk hier de video.

De reeks 'Prik' is vormgegeven naar aanleiding van de vraag van de gemeente Amsterdam om bij te dragen aan theorie en praktijk van immaterieel erfgoed vanuit het perspectief van de grote stad en jongeren. Dit gebeurt in aansluiting op het UNESCO-verdrag voor de bescherming van immaterieel erfgoed uit 2012. Prik maakt onderdeel uit van Cultuurlijn 1102: een gezamenlijk programma vol erfgoed, kunst en theater met het CBK Zuidoost en Bijlmerpark Theater.

Praktische info
Tijd: 13.00 uur

Kaarten voor Prik #3 met Crispin Paine zijn verkrijgbaar via de online ticketshop of aan de kassa van Imagine IC.

Kaarten voor Cultuurlijn 1102 (Prik #3 met Crispin Paine inclusief een bezoek aan de expositie Bezield bij CBK Zuidoost, en diner en de theatervoorstelling OBIA in het Bijlmer Parktheater) zijn te koop via het Bijlmer Parktheater.  

Crispin Paine

Delen