Michiel Schwarz opent symposium over duurzaam tentoonstellen

Gepubliceerd op

Hoe kun je een tentoonstelling duurzaam maken in alle facetten van de productie en uitvoering? En wat als je met je tentoonstelling ook een positieve bijdrage wil leveren aan het milieu? Tijdens het symposium Changing Concepts op 4 juni 2014 gingen deskundigen met elkaar in gesprek. De inleiding werd gedaan door Michiel Schwarz, hiermee sloot hij zijn periode als Artist in Residence aan de Reinwardt Academie af.

Hoe kun je een tentoonstelling duurzaam maken in alle facetten van de productie en uitvoering? En wat als je met je tentoonstelling ook een positieve bijdrage wil leveren aan het milieu? Tijdens het symposium Changing Concepts op 4 juni 2014 gingen deskundigen met elkaar in gesprek. De inleiding werd gedaan door Michiel Schwarz, hiermee sloot hij zijn periode als Artist in Residence aan de Reinwardt Academie af.

Michiel Schwarz, cultuursocioloog, consultant en toekomstdenker, leidde de dag in. Schwarz is als Artist in Residence verbonden aan de Academie van Bouwkunst en de Reinwardt Academie. Schwarz onderzoekt hoe het perspectief van het 'sustainisme' nieuwe inzichten oplevert voor zowel de erfgoed- en museumsector als het ontwerpdomein. Dit optreden was zijn laatste in het kader van zijn residency.

Vertegenwoordigers van musea, ontwerpers en interieurarchitecten deelden hun ervaringen en visies en gingen in gesprek met de zaal onder leiding van moderator Dick Rijken. Dick Rijken is lector Informatietechnologie en Samenleving aan De Haagse Hogeschool, directeur van STEIM, en bestuurslid van No Academy.

Een van de sprekers was Guus Boudestein. Hij nam het initiatief tot het Living Lab "Het Groene museum”, opgezet om kennis te ontwikkelen, toe te passen en te delen. Anna de Jonge presenteerde haar afstudeer toolkit  "Changing the Concept".  Jan Jongert van Superuse Studios, gaf een toelichting op “Oogstkaart.nl”, een marktplaats voor professionele upcyclers. Gijs Kampmeinert & Tom Jaspers ontwikkelden “de Kunstloods”, een platform en fysieke plek waar gebruikt tentoonstellingsmateriaal beschikbaar wordt gemaakt voor hergebruik.  

Changing Concepts is een initiatief van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO), Reinwardt Academie en Stichting DOEN.

Michiel Schwarz

Delen