Over tradities in het Koninkrijk der Nederlanden en elders in de wereld

Gepubliceerd op

In samenwerking met de Nationale UNESCO Commissie organiseert de Reinwardt Academie de Erfgoedarena van 25 juni 2014 over tradities in het Koninkrijk der Nederlanden en elders in de wereld, met dr. Valdimar Hafstein, University of Iceland, Visiting KNAW-fellow, Amsterdam.


Tradities, rituelen, verhalen en liedjes laten zich niet in een vitrine vangen. Je kunt ze niet vastpakken en ook niet restaureren. Ze veranderen voortdurend, maar echt verdwijnen doen ze doorgaans niet zo snel. Of anders worden ze vast wel weer eens opnieuw uitgevonden. Toch bestaat er een internationaal verdrag ter bescherming van Immaterieel Erfgoed. In 2012 ondertekende ook ons land deze UNESCO-conventie en maakte een begin met een nationale inventarisatie van immaterieel erfgoed. De volgende stap is nu dat Nederland voordrachten doet voor de internationale lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

Een mooie aanleiding om de gezaghebbende etnoloog Valdimar Hafstein te vragen naar zijn visie op de conventie en immaterieel erfgoedbeleid.

Dr. Valdimar Hafstein is associate professor of folkloristics and ethnology aan de University of Iceland met een Ph.D. van de University of California, Berkely. Hij was voorzitter van de IJslandse UNESCO Commissie 2011-2012. Vanaf 2013 is hij de voorzitter van de Internationale Society for Ethnology and Folklore en momenteel visiting KNAW-Fellow in Amsterdam.

Hafstein zal laten zien hoe immaterieel erfgoed de hele wereld is gaan rondreizen, met het Teatro Mazzi in Lima als vertrekpunt. Hij volgt het spoor van de hit 'El Condor Pasa', van de panfluit naar de piano, van symfonieorkesten naar de disco, van inheemse naar de populaire muziek en van de wereldmuziek naar nationaal erfgoed. Onderweg ontmoeten we Simon & Garfunkel, Daniel Alomía Robles, Amerikaanse mijnbouwers, de Boliviaanse Falangistisch Socialistische Partij en UNESCO. Een rondreis op zoek naar de relatie tussen bescherming en onteigening van immaterieel erfgoed.

Lector Hester Dibbits leidt in, docent Paula dos Santos reageert, daarna is het woord aan de zaal. Laat u informeren en inspireren en wellicht komt het nog dezelfde avond tot een gezamenlijk advies voor de minister!

Related events
June 13th at Spui 25
Sculpting Modern Men, Shaping National Bodies: Wrestling – National Culture versus Cultural Heritage. Meertens Ethnology Lecture by dr. Valdimar Hafstein, University of Iceland, Visiting KNAW-Fellow, Amsterdam. Registration: www.spui25.nl.

June 19th at Imagine IC

Intangible Heritage with 'Pop' #3 on today's religious heritage, with Crispin Paine (University College London, UK). Intangible Heritage with 'Pop' is a series of events organised by Imagine IC in collaboration with the research group of the Reinwardt Academy. Tickets for this afternoon are available through Imagine IC.

Toegang
Deelname gratis, aanmelden via  www.reinwardtcommunity.nl

Hier moet je eerst inloggen, daarvoor zijn twee opties:
1. Inloggen met een Facebook profiel
2. Een profiel aan maken voor de communitysite (aanmelden).

Delen