Reinwardt Academie traint docenten Technische Universiteit van Bandung

Gepubliceerd op

Zestien docenten verbonden aan de Faculty Visual Art and Design van de Indonesische Technische Universiteit (ITB) volgen in juni een geconcentreerd kennismakingsprogramma met de focus op de betekenis van cultureel erfgoed. De faculteit ambieert een verhoogd kennisniveau over documentatie en storytelling en kwesties van behoud en beheer.

Zestien docenten verbonden aan de Faculty Visual Art and Design van de Indonesische Technische Universiteit (ITB) volgen in juni een geconcentreerd kennismakingsprogramma met de focus op de betekenis van cultureel erfgoed. De faculteit ambieert een verhoogd kennisniveau over documentatie en storytelling en kwesties van behoud en beheer.

Dutch & Indonesian Design
De meeste ITB-deelnemers komen van de onderzoeksgroep Visual Communication and Multimedia en van het programma Visual Communication Design. Andere deelnemers komen van onderzoeksgroepen zoals mens en interieur, productontwerp, nijverheid en tradities, en kunstwetenschappen. Zij zijn op zoek naar een meer eigen handtekening in het ontwerp van in Indonesië geproduceerde producten of diensten, naar ‘Indonesian Design’.

Steeds vaker worden Indonesische bronmaterialen met een hoog cultureel-erfgoedkarakter en cultuurhistorische en/of antropologische context gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ikatmotieven uit Borneo en batikdessins en kleurstellingen om nieuwe typografie te ontwerpen of wayangfiguren of iconografie van de Borobudur of Prambanan voor ontwerp van computergames, mode of meubels.  

In deze docententraining wordt ingegaan op museologische processen van onder andere (de)selectie, waardering en collectievorming, behoud en (digitaal) beheer, (passieve) conservering en informatiemanagement. De docenten krijgen meer grip op erfgoedgerelateerde strategieën met aandacht voor communicatie, cultureel ondernemerschap, duurzaamheid en samenwerking. Zo kan een verantwoorde vertaalslag richting hedendaags ontwerp en toepassingen gemaakt worden.

Door de van oorsprong Indonesische collecties in Nederland en het wereldbekende Dutch Design, ontmoet men elkaar hier weer. Uiteindelijk zal de rol van de verscheidenheid van culturen, geschriften, tradities en erfgoed de Indonesische creative industries ondersteunen en versterken.

Experts
De Reinwardt Academie verzorgt hoorcolleges, workshops en werkbezoeken. Betrokken experts zijn Gerdie Borghuis (documentatie), lector Hester Dibbits (erfgoedtheorie), Arjen Kok (selectie), Theo Meereboer (new & social media), Max Meijer (cultural entrepreneurship), Martijn de Ruijter (beheer & behoud) en Ruben Smit (learning & experiencing).

De organisatie is een samenwerking van de Reinwardt Academie en het Landelijk Contact van Museumconsulenten en MDF- Training & Consultancy.

Delen