Reinwardt Memorial Lecture: Museums between Cultures

Gepubliceerd op

Professor Kavita Singh verzorgt op 5 juni de zesde editie van de Reinwardt Memorial Lecture: Museums between Cultures.

Museums between Cultures
Reinwardt Memorial Lecture 2014 door Kavita Singh

Professor Kavita Singh, kunsthistorica verbonden aan de School of Arts and Aesthetics van de Jawaharlal Nehru University (New Delhi, India), verzorgt op 5 juni de zesde editie van de Reinwardt Memorial Lecture: Museums between Cultures. 

Singh doet onderzoek naar de geschiedenis en het beleid van Zuid-Aziatische musea. Zij ziet musea als ontmoetingsplaatsen tussen culturen verbonden door kolonialisme, dekolonisatie, marktwerking, globalisering en religies. Meestal worden die ontmoetingen bezien vanuit een Europees of Amerikaans perspecfief dat is gevormd door lange tradities van collectievorming en musealisering. Tijdens deze zesde editie van de Memorial Lecture pleit Singh voor een verschuiving van perspectief door Zuid-Aziatische ogen. Wat betekenen musea daar en welke betekenis hebben begrippen als universalisme en multiculturaliteit daar?

Sinds 2008 herdenkt de Reinwardt Academie jaarlijks de geboortedag van de naamgever Caspar Georg Carl Reinwardt (1773-1854) met de Memorial Lecture. Reinwardt was een gerespecteerd natuuronderzoeker, hoogleraar en directeur van verschillende botanische tuinen. Tijdens zijn verblijf in voormalig Nederlands-IndiĆ« bracht hij omvangrijke verzamelingen bijeen die uiteindelijk hun weg vonden naar Nederlandse musea op het gebied van natuurlijke historie en volkenkunde. 

Eerdere sprekers van de Memorial Lecture waren Ad de Jong, Lynne Teather, Rob van der Laarse, Laurajane Smith, Michael Shanks en Birgit Donker. Van de laatste, directeur van het Mondriaan Fonds, verschijnt op 5 juni de tekst van haar lezing Uit Grootmoederskastje. Erfgoed, een kwestie van keuzes en koestering, in boekvorm.

Tijdens deze lecture zal tevens de publicatie Uit grootmoeders kastje. Erfgoed, een kwestie van keuzes en koestering (PDF) van Birgit Donker worden gepresenteerd.

Aanmelding
De lezing vindt plaats op donderdag 5 juni in de aula van de Reinwardt Academie aan de Dapperstraat 315, aanvang 20.00 uur. Aanmelding verloopt via de Communitysite.

Delen