Rink Sliphorst bevorderd tot tweede solist bij Het Nationale Ballet

Rink Sliphorst & Jurgita Dronina in The Tempest, fotograaf: Angela Sterling

Gepubliceerd op

Rink Sliphorst, afgestudeerd aan de Nationale Balletacademie in 2005, wordt met ingang van het nieuwe seizoen bevorderd tot tweede solist bij Het Nationale Ballet. Artistiek directeur Ted Brandsen bevorderde Sliphorst na zijn sterke vertolking van Caliban in The Tempest, de huidige productie van Het Nationale Ballet van Krzysztof Pastor en Shirin Neshat.

Rink Sliphorst, afgestudeerd aan de Nationale Balletacademie in 2005, wordt met ingang van het nieuwe seizoen bevorderd tot tweede solist bij Het Nationale Ballet. Artistiek directeur Ted Brandsen bevorderde Sliphorst na zijn sterke vertolking van Caliban in The Tempest, de huidige productie van Het Nationale Ballet van Krzysztof Pastor en Shirin Neshat.

Rink kwam in 2005 als adspirant in dienst bij Het Nationale Ballet en wist zich in negen jaar tijd te ontwikkelen tot tweede solist. Hij is daarmee de eerste Nederlandse mannelijke danser die een solistische rang behaalt sinds Boris de Leeuw in 1995.

Rink Sliphorst (Amsterdam 1984) is opgeleid aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam en de National Ballet School in Toronto, Canada. In 2005 voegde hij zich bij Het Nationale Ballet waar hij zich in negen jaar tijd wist te ontwikkelen van adspirant, élève, corps de ballet, coryphée tot grand sujet in 2011 en nu tweede solist.

In 2007 ontving hij de Aanmoedigingsprijs van Stichting Dansersfonds ’79, het fonds dat Han Ebbelaar en Alexandra Radius oprichtten bij hun twintigjarig dansjubileum in 1979. Rink onderscheidde zich volgens de jury door een ‘aanstekelijke gretigheid, technische vaardigheid en een levendige toneelpresentatie’. In 2012 danste hij een aantal maanden bij The Australian Ballet in Melbourne in het kader van een uitwisselingsproject.

Delen