VPRO Documentaire Prijs voor Noord Oost Hard West

Gepubliceerd op

De VPRO Documentaire Prijs gaat dit jaar naar Noord Oost Hard West. De prijs wordt uitgereikt aan de beste crew van de afstudeerrichting Documentaire van de Nederlandse Filmacademie.

De VPRO Documentaire Prijs gaat dit jaar naar Noord Oost Hard West. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste crew van de afstudeerrichting Documentaire van de Nederlandse Filmacademie.

De winnaars krijgen een Golden Ticket voor het Sheffield DocFest. Tijdens het festival kunnen de makers gedurende vijf dagen inspiratie op doen, films bekijken, Masterclasses volgen, en krijgen zij een introductie in de internationale documentairemarkt. Bovendien doet hun film mee in de studentencompetitie van het festival.

Het Golden Ticket voor zes crewleden bestaat uit een gastenpas voor het festival, vliegticket, treinticket en hotelboeking.

De jury bestond dit jaar uit Karen de Bok, hoofdredacteur TV VPRO, Karen van Dijk, redacteur VPRO Dorst en Barbara Truyen, hoofd Documentaire VPRO. 

De jury over Noord Oost Hard West:
"De film die de jury bekroont zet je regelmatig op het verkeerde been. Elke aanname die je in de gekozen arena hebt, wordt keer op keer omgedraaid. Er wordt niets uitgelegd. Je wordt aan het denken gezet. Knap hoe dicht de crew bij de personages is gekomen. De film is rauw, ongemakkelijk, onvoorspelbaar, rigoureus en eindigt met een prachtige schrijnende scene."

Het juryrapport over Lichting 2014:

"Durf: zo willen we de lichting van 2014 typeren. Durf: want weinig veilige films. Er wordt bijna niet op safe gespeeld. Durf: want we zien vormexperimenten. De navelstaarderij waarin jonge kunstenaars zich vaak verliezen is afwezig, geen gewichtigdoenerij. Maar ook geen gemakkelijk scorende flutonderwerpjes.

2014 brengt ons een geƫngageerde lichting. Filmmakers die goed om zich heen kijken, scherp observeren. En het ambacht voldoende beheersen om de passende vorm bij hun onderwerp te zoeken. En zoals elk jaar zijn we van die ambachtelijkheid en techniek erg onder de indruk."

Lichting 2014 Nederlandse Filmacademie

Delen