Academiestudenten realiseren Mondriaanse kwelder op Terschelling

Gepubliceerd op

Studenten van de Academie van Bouwkunst en andere Nederlandse ontwerpopleidingen hebben samen met Bruno Doedens (SLeM) en Machiel Spaan (M3H) op Terschelling een nieuw wadland gerealiseerd. Het bouwwerk van wilgentenen langs de kust zorgt voor landaanwinning en kreeg de vorm van een 'Mondriaanse kwelder'.

Aanleiding om het kweldervormingsproces onder de aandacht te brengen was het voornemen van de gemeente Terschelling om de Striep-kwelder, een buitendijks gebied ten zuiden van Midsland, te ontwikkelen. In overleg met Oerol heeft landschapsarchitect Bruno Doedens een ontwerp voor een 'Mondriaanse kwelder' gemaakt, een kwelder als een collectief kunstwerk dat gerealiseerd is in samenwerking met meer dan tweehonderd studenten, specialisten en eilanders.

In december 2013 en het voorjaar van 2014 vond een aantal workshops plaats met studenten van verschillende Nederlandse ontwerpopleidingen. Onder leiding van architect Machiel Spaan en Bruno Doedens is geëxperimenteerd met watervertragende bouwwerken van wilgentenen, waarmee het boeiende proces van kweldervorming zichtbaar werd gemaakt. De structuur is geinspireerd op de reeks schilderijen 'Pier en oceaan' die Piet Mondriaan in 1914 schilderde. De installatie is tijdens het Oerol-festival, vorige maand, officieel geopend.

Video Wadland project
Meer informatie over het Wadland-project

Delen