AHK ontvangt als eerste hogeschool certificaat voor duurzame renovatie van academiegebouw

<i>Patrick Waller, directeur Servicebureau AHK: “Duurzaamheid is sinds een aantal jaar geïntegreerd in verschillende beleidsdisciplines waaronder facilitaire zaken en huisvesting. De certificering van de DGBC voor de duurzame renovatie van het historische gebouw in het Amsterdamse stadshart zien wij als een beloning voor ons duurzaamheidsbeleid. Het biedt ook een mogelijkheid voor gebruikers en omwonenden om duurzaam bouwen en renoveren te herkennen en te waarderen.”</i>

Gepubliceerd op

Voor de renovatie en uitbreiding van het gemeentelijk monument aan het Hortusplantsoen ontvangt de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) op 25 september 2014 het BREEAM 'very good' (ontwerp) certificaat. De certificering betreft aspecten als bereikbaarheid, energie, gezondheid en materialengebruik.

Voor de renovatie en uitbreiding van het gemeentelijk monument aan het Hortusplantsoen ontvangt de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) op 25 september 2014 het BREEAM very good (ontwerp) certificaat. De certificering betreft aspecten als bereikbaarheid, energie, gezondheid en materialengebruik.

Uitreiking
Dutch Green Building Council (DGBC) beoordeelde voor het duurzaamheidskeurmerk BREEAM maatregelen in negen categorieën: management, energie, transport, water, materialen, landgebruik en ecologie, en vervuiling. Van de maximaal vijf haalbare sterren, zijn er drie (very good) toegekend. Annemarie van Doorn, directeur van DGBC, reikt het (ontwerp) certificaat uit aan Teus Eenkhoorn, directeur van de Reinwardt Academie (AHK). Deze faculteit voor cultureel erfgoed en museologie zal in de zomer 2015 het gerenoveerde pand betrekken.

Voorafgaand aan de uitreiking volgen deelnemers van de Dutch Green Building Week de workshop ‘Laaghangend fruit: maximaal BREEAM bij minimale kosten’. Hierin gaat het bouwmanagement van het Hortusplantsoen in op de uitwerking van het duurzaamheidsbeleid voor de huisvesting van de AHK. Resultaten van duurzaam bouwen, wonen, werken en duurzame gebiedsontwikkeling staan centraal in de themaweek.

Zichtbare duurzaamheid
Een gecertificeerd aspect van de renovatie is het nieuw geplaatste sheddak - of zaagtanddak - waarvoor zink en vooral hout met het FSC-keurmerk gebruikt is. In een later stadium worden hierop zonnepanelen (pv-cellen) geplaatst. Ook besteedden de architecten in hun ontwerp veel aandacht aan gezonde werkomstandigheden. Een voorbeeld hiervan is de toepassing van veel glas en vides met een optimale daglichtwerking als resultaat.

Het academiegebouw gaat beschikken over een gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning waardoor vooral de onderwijsruimten, zowel in de zomer als in de winter, voorzien zullen zijn van een continue frisse en verse luchtstroom. Verder is er een energiezuinige lift en waterbesparend sanitair. In de fundering van de nieuw gebouwde 3e etage is beton gebruikt van gerecycled natuursteengranulaat (haksel). De groeninrichting van het Hortusplantsoen wordt duurzaam vormgegeven samen met de naastgelegen Hortus Botanicus en de Gemeente Amsterdam waarmee het pand de ecologische waarde van de Amsterdamse binnenstad zal verhogen. Het feit dat de renovatie plaatsvindt op een locatie die reeds in gebruik is, waardeert BREEAM in het bijzonder.

Toekomstige gebruikers
Bij de oplevering wordt een permanente tentoonstelling over duurzaam bouwen voorzien om het milieubewustzijn van bezoekers te stimuleren. De toegankelijkheid met openbaar vervoer is uitstekend: het academiegebouw ligt vlakbij een metrostation en tramhalte.

Voor de medewerkers en studenten van de Reinwardt Academie, de toekomstige gebruikers van het gebouw, sluit deze BREEAM erkenning naadloos aan op het studieprogramma en vakgebied waarin beheer, behoud van en betekenisgeving aan erfgoed centraal staan.

Momenteel is de Reinwardt Academie gevestigd in Amsterdam Oost. De renovatie van het pand aan het Hortusplantsoen is gestart en de oplevering staat gepland voor het voorjaar 2015.

Meer informatie: dgbw.nl, rienksbouwmanagement.nl

<i>Teus Eenkhoorn, directeur Reinwardt Academie: “Duurzaamheid past goed bij ons vakgebied. Hierin gaat het om mensen, hun leefomgeving, verleden en toekomst en keuzes die zij maken over behoud van essentiële dragers van erfgoed. Voorbeelden daarvan zijn herinneringen, landschappen, objecten, verhalen en ook monumenten zoals dit academiegebouw. Onze bedrijfsvoering was al duurzaam. Dat onze nieuwe behuizing BREEAM gecertificeerd wordt, geeft onze ambities een extra dimensie en zal ongetwijfeld van meerwaarde zijn voor de activiteiten”.</i>

Delen