Help de jonge NBA dansers – teken de petitie voor een OV-kaart

Gepubliceerd op

Samen met de vooropleidingen dans en muziek (DAMU) in Nederland zijn ouders en leerlingen van de NBA een petitie gestart voor een OV studentenkaart voor dansers in opleiding. De ouders vragen met de petitie om een oplossing voor de hoge vervoerskosten van jonge talenten dans en muziek (DAMU) in de vooropleiding.

Steun de jonge dansers en teken de petitie. We willen minimaal 30.000 handtekeningen.

 DAMU studenten volgen een hbo vooropleiding dans of muziek en daarnaast gewoon voortgezet onderwijs. Zonder vooropleiding dans geen HBO dans. Je kunt maar op een paar locaties terecht, zoals in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Tilburg of Arnhem. Je moet dus gaan reizen als je talent hebt en professioneel danser wilt worden. De ouders vinden dan ook dat deze junior studenten vergeten zijn door de minister en ook recht hebben op een OV-studenten-kaart. Belangrijker nog: we vinden dat  de vooropleiding bereikbaar moet zijn voor alle kinderen met talent, waar je ook woont en wat de thuis situatie ook is.

Je kunt de jonge dansers helpen door de petitie te tekenen en familie en vrienden vragen hetzelfde te doen, de petitie te liken op je facebook en erover te twitteren.

Je vindt de petitie op http://ov4damu.petities.nl – meer informatie op www.ov4damu.nl

Jonge dansers moeten vroeg beginnen aan de vooropleiding dans. Als ze 8 of 9 jaar zijn doen ze auditie en met 10 jaar begin je aan de vooropleiding.  Bij de AHK is dat aan de Nationale Ballet Academie. De lessen zijn dagelijks, klassikaal dag en van hoog niveau. Als je ouder bent als 12 jaar dan ben je eigenlijk te laat voor de vooropleiding – je hebt te veel basisvorming gemist. NBA 1 en 2 lopen parallel aan groep 7/8 van de basis school. Daarna loopt de opleiding parallel aan havo/vwo. De vooropleiding duurt gemiddeld 7 tot 8 jaar en eindigt met het examenjaar van de havo/vwo. De jonge dansers in opleiding hebben dan zo’n 5.500 tot 6.000 dans-uren op de teller. Zonder die vooropleiding kun je niet naar het hbo.

We hebben al het dans en muziek talent in Nederland hard nodig. De concurrentie uit het buitenland is enorm. Daarom is aantrekken van jonge dansers een grote uitdaging. Een groot probleem voor de toestroom van nieuw jong potentieel talent zijn dus de hoge kosten voor de trein en bus. Kinderen gaan al reizen als ze 10 jaar zijn en doen dat de gehele vooropleiding. Als je niet in de buurt woont heb je pech, want OV in de spits is duur en wordt steeds duurder. Het reizen en vooral de kosten schrikken ouders af.

 Een studenten OV kaart is dus voor DAMU scholieren net zo belangrijk als voor de andere studenten. Het enige verschil is dat ze veel jonger zijn. Je leest meer argumenten op de website: www.ov4damu.nl. dar staat ook de link naar de petitie op http://ov4damu.petities.nl.

 In November willen we de petitie aanbieden aan de minister of staatssecretaris, dus hoe meer handtekeningen hoe krachtiger we staan. Sterker nog: we denken dat met een dans OV er juist veel meer talent naar de audities gaat komen omdat een belangrijke drempel is weggenomen. Daar willen we de politiek van overtuigen.

Namens de ouders van damu-kinderen in Nederland

Wil je meehelpen – heb je een goed idee: stuur een email naar info@ov4damu.nl

Delen