Prijzenregen voor alumni Theaterschool

Gepubliceerd op

Alumni van de Theaterschool hebben prestigieuze prijzen gewonnen. Theatercollectief Schwalbe heeft voor Schwalbe zoekt massa de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2014 gewonnen. Susanne Kennedy heeft de Prijs van de Kritiek ontvangen en de Erik Vos Prijs gaat dit jaar naar Sarah Moeremans.

Alumni van de Theaterschool hebben prestigieuze prijzen gewonnen. Theatercollectief Schwalbe heeft voor Schwalbe zoekt massa de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2014 gewonnen. Susanne Kennedy heeft de Prijs van de Kritiek ontvangen en de Erik Vos Prijs gaat dit jaar naar Sarah Moeremans.

Schwalbe wint BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs
Theatercollectief Schwalbe, opgericht door het afstudeerjaar 2008 van de Mime Opleiding, heeft voor Schwalbe zoekt massa de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2014 gewonnen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 45 duizend euro om te besteden aan het maken van een nieuwe voorstelling die in première zal gaan tijdens het Nederlands Theater Festival 2015 en daarna een landelijke tournee zal maken. De prijs werd op 4 september uitgereikt tijdens de opening van het Nederlands Theater Festival in Amsterdam.

De jury, bestaande uit Martin van Ginkel, Maarten Verhoef, Frank Noorland, Tom Helmer en Jolie Vreeburg, noemt Schwalbe zoekt massa ‘een volstrekt unieke voorstelling met een geheel eigen theatertaal en ijzersterk concept. Abstract, maar menselijk en wezenlijk. (…) De uitvoering is zo zuiver dat gerust gesproken kan worden van grootse performancekunst.’ Schwalbe maakte de voorstelling bij Productiehuis Rotterdam.

Prijs van de Kritiek voor Susanne Kennedy
Susanne Kennedy, afgestudeerd in 2005 aan de Regie Opleiding, heeft de Prijs van de Kritiek ontvangen uit handen van de Kring van Nederlandse Theatercritici. De jaarlijkse prijs bestemd voor een instelling of persoon die het afgelopen seizoen een bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse podiumkunsten die niet onopgemerkt mag blijven, werd uitgereikt na afloop van het debat Sterrenstof op het Nederlands Theater Festival in Amsterdam.

De voorstellingen van Suzanne Kennedy kenmerken zich door een radicale bewerking van toneelteksten, die vaak dusdanig worden uitgekleed dat er slechts enkele zinnen overblijven. Ook heeft vormgeving een groot aandeel in haar werk.  Eind 2013 werd ze door het Duitse theatertijdschrift Theater Heute uitgeroepen tot meest getalenteerde jonge regisseur van Duitsland, in 2014 won zij de Duitse 3sat-Preis.

Het afgelopen seizoen maakte Susanne Kennedy Hideous (wo)men met Boogaerdt/VanderSchoot bij Toneelgroep Oostpool en De pelikaan bij Toneelgroep Amsterdam.

Sarah Moeremans wint Erik Vos Prijs 2014
De Erik Vos Prijs gaat dit jaar naar Sarah Moeremans, afgestudeerd aan de Regie Opleiding in 2005. De prijs bestaat uit een geldbedrag van vijfduizend euro en is vrijdag 5 september door de naamgever zelf uitgereikt tijdens het Nederlands Theaterfestival in Theater Bellevue in Amsterdam.

Sarah Moeremans (1979) won in 2005 de Ton Lutz Prijs voor haar afstudeervoorstelling aan de Regie Opleiding Roostattoo. Als actrice, regisseur en ontwerper werkte ze onder andere bij het Huis van Bourgondië, Toneelhuis, Victoria, de Veenfabriek, Theater Frascati en het Ro Theater. Momenteel is zij vaste regisseur bij het Noord Nederlands Toneel (NNT) en de stuwende kracht binnen het theatercollectief Moeremans&Sons. In september 2014 ging het door haar bij Orkater geregisseerde Een pure formaliteit in première in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Met haar voorstellingen snijdt Moeremans bij voorkeur grote filosofische en morele vraagstukken aan, waarbij ze haar ambachtelijke, monumentale en dramaturgische inzicht verbindt met ontwrichtende, aanstekelijke performance. Een speciale vermelding verdient haar recente Crashtest Ibsen-reeks bij het NNT, waarin zij op trefzekere wijze het theater zowel weet te bespotten als te vieren. De jury meent dat Sarah Moeremans zichzelf de laatste jaren zodanig heeft weten te overtreffen, dat zij een meer dan terechte winnaar is van de Erik Vos Prijs.

Scènefoto Emilia Galotti, regie: Susanne Kennedy. Foto: Deen van Meer

Sarah Moeremans. Foto: Reyer Boxem

Delen