Radio Futura - de stem van de toekomst

Gepubliceerd op

Frascati, Het Transitiebureau, de Theaterschool & Theater Festival presenteren: Radio Futura - de stem van de toekomst. Live actieradio over kunst en de wereld, dagelijks vanuit Frascati 4 Van 11 t/m 27 september vanaf 16:00 uur gratis toegang & online af te luisteren.

Frascati, Het Transitiebureau, de Theaterschool & Theater Festival presenteren: Radio Futura - de stem van de toekomst. Live actieradio over kunst en de wereld, dagelijks vanuit Frascati 4. Van 11 t/m 27 september vanaf 16:00 uur gratis toegang & online af te luisteren.
Vanaf 19:00 neemt Radio de Richel het over
.

Alle uitzendingen terugluisteren kan natuurlijk ook!

De wereld is in verandering.  In hoog tempo en onder grote druk komen nieuwe politieke, sociale, economische en ecologische werkelijkheden tot stand. Er wachten ons ongekende uitdagingen, maar welke rol vervult de kunst in deze veranderende samenleving? Met deze prangende vraag gaan we drie weken de ether in. In onze tijdelijke radiostudio ontworpen door de Theatertroep en omringt door een talige installatie van het transitiebureau spreken we met Kunstenaars, journalisten, programmeurs, wetenschappers en politici over o.m. activisme in de kunst, kunst en democratie, de opleiding van de toekomt, radicale educatie, duurzaamheid. Radio Futura onderzoekt nieuwsgierig en vasthoudend de huidige stand van zaken en ontwikkelt aanlokkelijke vergezichten. Elke dag andere gasten. Iedere dag opnieuw de onderste steen boven. Luister on line of beter kom langs!

In de avonduren neemt Radio de Vrije Richel de zender over.

Presentatie en muziek o.m. Marjolein Frijling, Jimi Zoet, Marijn van Bussel, Jakob Proyer.


WEEK 1

DO 11 SEP – 16:00
Links/Rechts theater
Jeremia van Sadettin K?rm?z?yüz en Marjolijn van Heemstra lokte veel reactie uit. Kern van de discussie was de vraag waarom politicus Hans Janmaat destijds de vrijheid van meningsuiting min of meer werd ontzegd, terwijl nu half Nederland flirt met de vrijheid om te beledigen? Heeft Janmaat destijds de weg vrij gemaakt voor de reaguurders van nu? Hadden we niet beter moeten luisteren?
Gespreksleider en politicoloog Max van Weezel praat met socioloog Merijn Oudenampsen, Eva van Heijningen (‘de poppenspeelster’ uit Jeremia) en theatermakers Sadettin K?rm?z?yüz en Marjolijn van Heemstra over de vraag wat de voorstelling Jeremia bijdraagt aan het denken over onderwerpen als vrijheid van meningsuiting, ‘links/rechts-denken’ en radicaliteit.
Tijdens deze eerste uitzending van Radio Futura een schets van de inhoud voor de komende drie weken. Daarnaast een introductie van de aanwezige installatie “#1 uit de collectie kunst en samenleving” van het Transitiebureau. In de serie mini Thorbecke colleges trapt Kristin Rogghe af met een voordracht op basis van het gedachtegoed van Achille Mbembe.

VR 12 SEP – 16:00
In de coulissen (van de macht)

Halverwege deze vierjarige subsidieperiode beginnen de contouren voor de volgende op te doemen. Voor de schermen, maar ook erachter. Het gonst in de wandelgangen. Maar waar ligt de macht in de theatersector? Hoe verhouden het formele en informele overleg zich tot elkaar? Wat kunnen we te weten komen over de onzichtbare machtsstructuren? Hoe schadelijk, of juist hoe belangrijk zijn ze? En wat is ieders verantwoordelijkheid daarbij?
Dramaturgen Tobias Kokkelmans en Fanne Boland zijn het oneens over wat een gezond kunstenveld nodig heeft: volledige transparantie of levendige ‘achterkamertjespolitiek’? Ze gaan de discussie aan met voormalig directeur Fonds Podiumkunsten George Lawson, theatermakers Vincent Rietveld en Ward Weemhoff, Benien van Berkel (historicus en managing director), Constant Meijers (journalist) en Floris Solleveld (filosoof). Annemie Vanackere intendant van HAU in Berlijn geeft als daggast haar blik op de actualiteit.

ZA 13 SEP – 16:00
Nieuwe vormen, nieuwe critici?
De voorstellingen MsDos van Urland en Hideous (wo)men van Toneelgroep Oostpool/BvdS waren afgelopen seizoen aanleiding voor felle discussies. Draaipunt: hoe analyseert de theatercriticus nieuwe theatrale vormen die hij/zij (misschien) nog niet begrijpt? Gaapt er een gat tussen de nieuwe theatrale vormen van nu en de woorden die we tot onze beschikking hebben? Is er misschien sprake van een generatiekloof tussen theatermaker en criticus? Of is er iets anders aan de hand? Na het debat Sterrenstof op 6 september in De Balie, denkt Simon van den Berg bij Radio Futura hardop verder. Ditmaal met Naomi Velissariou, Thomas Dudkiewicz (Urland), Bianca van der Schoot,Daphne Richter en Kester Freriks.
Gast van de dag is directeur van Theater aan het Spui Cees Debets.


WEEK 2

DI 16 SEP – 16:00
HALf6 en de Schaduwploeg in Radio Futura
Studenten van de Theaterschool praten over hun verschillende achtergronden, drijfveren en verwachten over een toekomst als podiumkunstenaar. Met o.a. de Schaduwploeg, Jaïr Stranders en Anne Breure.

WO 17 SEP – 16:00
De school van de toekomst
Radiomaker Lex Bohlmeijer, Jan Zoet (directeur Theaterschool) en artistiek leiders van verschillende kunstopleidingen gaan in gesprek over het kunstvakonderwijs en haar rol in een snel veranderende samenleving. Voor welke wereld leiden wij op?

DO 18 SEP – 16:00
Radicale educatie
Jetse Batelaan (Theater Artemis),  Dorien Folkers (Hoofd Educatie MAAS Theater & Dans, Rotterdam) en wetenschapsjournalist Mark Mieras (gespecialiseerd in hersenonderzoek) in gesprek over eigentijdse en onconventionele vormen van educatie.

VR 19 SEP – 16:00
Dood Paard en STAN over Kunst
Frank, Kuno, Gillis en anderen in gesprek over wat kunst zou moeten, mogen en kunnen zijn. Met o.a. Kuno Bakker, Gillis Biesheuvel en Frank Vercruyssen.

ZA 20 SEP – 16:00
De ultieme selfie. Ontwerp van een individu
O.m. Theatermaker Davy Pieters, filosoof en schrijver Karim Benammar en beeldend kunstenaars Quirine Racké en Helena Muskens in gesprek over identiteitsconstructie anno 2014.


WEEK 3

DI 23 SEP – 16:00
Democratie = (een) kunst

Theatercriticus en -denker Robbert van Heuven onderzoekt in hoeverre onze democratie nog open staat voor kritische ideeën. En wat is hierbij in potentie de rol van de kunst. Met o.a. Eric de Vroedt en Anoek Nuyens

WO 24 SEP – 16:00
Truth is Concrete & DasArts: Talking with Places
Dramaturg en curator Florian Malzacher en kunstenaar/activist Elke Uitenhuis presenteren Truth is Concrete; een handboek met radicale strategieën van kunstenaars en activisten. Chris Keulemans (oprichter Tolhuistuin) laat DasArts kennis maken met haar nieuwe vestigingsplek in Noord.  
 
DO 25 SEP – 16:00
Oog in oog

Kunstenaars en politici voeren een persoonlijk en openhartig tweegesprek. Met medewerking van o.m. de Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren, tweede kamerlid Jasper van Dijk (SP), theatermaker Walter Bart (Wunderbaum) en choreograaf Nicole Beutler.  

VR 26 SEP – 16:00
Ethics in Aesthetics
Transitie naar een duurzame samenleving: welke rol spelen de kunsten?
Pascal Gielen (editor “The Ethics of Art – Ecological Turns in the Performing Arts”), Guy Gijpens (directeur Kaaitheater Brussel) en Jeroen Peeters (dramaturg en auteur) en Anne Breure  gaan in gesprek.

ZA 27 SEP – 16:00
Citaat voor de toekomst
In de afsluitende editie Kunstenaars en denkers dragen utopische ideeën aan voor de toekomt.  Met o.a. Wouter Hillaert, Tchelet Weisstub, Rebekka de Wit, Emke Idema, Anoek Nuyens, Davy Pieters en Bo Tarenskeen.

Over Het Transitiebureau
Het Transitiebureau is een plek waar denkers en makers uit de theatersector samenkomen en zich gezamenlijk buigen over de vraag wat voor rol de kunsten in de 21ste eeuw spelen en zouden moeten spelen in de samenleving. Vanuit haar expertise over theater legt het verbindingen met andere domeinen. Het Transitiebureau uit zich niet in een vaste vorm, noch op een vaste plek, maar kan opduiken als lezing, gesprek, publicatie, expositie, theatrale manifestatie of kunstobject. Dit seizoen maakt het Transitiebureau tijdens Radio Futura een vijftal programma’s en presenteert het de installatie Collectie #1 in Frascati.

Het Transitiebureau bestaat op dit moment uit Simon van den Berg, Anne Breure, Marijke Hoogenboom, Emke Idema, Anoek Nuyens en Lara Staal.

Het Transitiebureau is een samenwerking aangegaan met het Lectoraat Podiumkunsten in transitie van de Theaterschool in Amsterdam en resideert momenteel in Theater Frascati.


Radio Futura in Frascati

Luister live in de hal van de Theaterschool!

Delen