Erfgoedarena: Erfgoed is debat! Wie de vorm beheerst, is de inhoud meester (kopie 1)

Gepubliceerd op

U bent van harte uitgenodigd voor deze bijzondere editie, de Erfgoedarena workshop. De Erfgoedarena kent al zeven jaargangen van debat. Hoog tijd om de vraag te stellen: “Wat is eigenlijk een goed debat?”. Soms wordt het debat geassocieerd met “elkaar vliegen afvangen, polariserend of onnodig scherp”. Maar niets is minder waar. Een goed debat stelt u in staat om op een open, respectvolle manier inhoudelijk van gedachten te wisselen en uw mening bij te stellen.


Hoort bij een functioneel debat de inhoud het te winnen? Is debat een test van verschillende ideeën? Welk idee, standpunt of argument kan kritiek doorstaan? Ontstaat een goed debat door het stellen van de juiste vragen en weg te blijven van drogredeneringen, of goedkope oneliners? Is het zo dat de debater die de vorm beheerst, de inhoud meester is?

Voor erfgoed is het extra belangrijk te kunnen omgaan met argumenten in het heetst van de strijd. Erfgoed “is” namelijk niet iets, maar wordt gevormd door het toekennen van waarden, vaak door of in elk geval dankzij een debat, discussie, kwestie of reuring. Er zijn altijd meerdere partijen bij betrokken, met tegengestelde meningen. Een object, gedachtegoed of traditie wordt bedreigd, moet behouden worden of krijgt ineens een ongewenste lading. Dan is het relevant en belangrijk de regels van het debat, ook zichtbaar in de media, te herkennen en toe te kunnen passen.

Goed debatteren kunt u leren. Daarom stellen wij u in de gelegenheid stellen om een (nog) betere debater te worden. Imre Végh van Debat.NL neemt u mee aan de hand van een aantal tips en tricks om uw standpunten zo scherp mogelijk te formuleren en minder vatbaar te zijn voor streken van andere sprekers. U leert waar een debat wél en niet over hoort te gaan en hoe u het proces kunt sturen. We gaan aan het werk met videomateriaal en een aantal hot topics uit de erfgoedsector in deze speciale editie van de Erfgoedarena. U leert door te doen zodat in de Erfgoedarena’s in 2015 uw input nog beter aan bod komt. Traditiegetrouw wordt er afgesloten met een informele netwerkborrel.

Wanneer: (let op) donderdag 27 november 2014
Hoe laat: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Waar: Reinwardt Academie, Dapperstraat 315, 1093 BS, Amsterdam
Toegang: deelname gratis; aanmelden via de Reinwardt Community. Rechts bovenin ziet u daarvoor twee opties: inloggen met uw Facebook profiel of een apart profiel aan maken voor de communitysite.

Delen