Floris Alkemade wordt lector Architectuur bij Academie van Bouwkunst

Floris Alkemade

Gepubliceerd op

Architect Floris Alkemade is benoemd tot lector Architectuur aan de Academie van Bouwkunst. Hij wordt aangesteld voor een periode van vier jaar. Het lectoraat is gericht op de rol, middelen en vakmanschap van de architect in de conditie van de 'tabula scripta'. Op donderdag 13 november houdt Alkemade zijn intreerede.

 

Architect Floris Alkemade is benoemd tot lector Architectuur aan de Academie van Bouwkunst. Hij wordt aangesteld voor een periode van vier jaar. Het lectoraat is gericht op de rol, middelen en vakmanschap van de architect in de conditie van de 'tabula scripta'. Op donderdag 13 november houdt Alkemade zijn intreerede.

Volgens Floris Alkemade (1961) werken we in de huidige conditie op de tabula scripta, de beschreven lei. Veel van ons land is bebouwd, bestemd of in gebruik. De architect is hierdoor gedwongen om zich veel meer te verhouden tot de bestaande condities en ook om vanuit deze condities te ontwerpen. Niet als beperking, maar juist als een kans de potenties en de context van de plek te benutten. Vernieuwing geïnspireerd door de overtuiging dat het nieuwe superieur zal zijn aan het oude. 

Floris Alkemade is een Nederlands architect, stedelijk ontwerper en voormalig partner van Office for Metropolitan Architecture (OMA). Hij geeft lezingen en colleges aan universiteiten in Nederland, België en Frankrijk en is sinds 2004 gastprofessor aan de universiteit van Gent. In augustus 2006 opende Alkemade zijn eigen kantoor en momenteel is hij directeur van FAA en FAA/XDGA. 

Lectoraten
Met de benoeming van Floris Alkemade telt de Academie drie lectoraten, elk voor een van de masteropleidingen Architectuur, Stedenbouw en Landschapsarchitectuur. De lectoraten geven een belangrijke impuls aan de wisselwerking tussen de 'state of the art' in de kunstpraktijk en het onderwijs en onderzoek van de hogeschool en van de afzonderlijke faculteiten. Dit sluit aan bij de ambitie van de hogeschool om in elke discipline ook op masterniveau hoogwaardig onderwijs aan te bieden.

Delen