Gouden Kalveren voor twaalf (oud-)studenten Filmacademie en Theaterschool

Abbey Hoes wint een Gouden Kalf voor Beste Actrice voor haar rol in 'Nena'

Gepubliceerd op

Tijdens het Gala van de Nederlandse Film op de slotdag van het Nederlands Filmfestival hebben twaalf (oud-)studenten van de Nederlandse Filmacademie en de Theaterschool een Gouden Kalf in de wacht gesleept. Derdejaarsstudente Abbey Hoes van de Theaterschool won het Gouden Kalf voor beste actrice; Filmacademie-alumna Iris Otten dat voor beste film.

Tijdens het Gala van de Nederlandse Film op de slotdag van het Nederlands Filmfestival hebben twaalf (oud-)studenten van de Nederlandse Filmacademie en de Theaterschool een Gouden Kalf in de wacht gesleept. Derdejaarsstudente Abbey Hoes van de Theaterschool won het Gouden Kalf voor beste actrice voor haar rol in 'Nena'; Filmacademie-alumna Iris Otten dat voor beste film met 'Aanmodderfakker'.

De jury, onder leiding van Yoeri Albrecht, reikte de Gouden Kalveren uit in 19 categorieën, en kende daarnaast de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek toe. Tien alumni van de Nederlandse Filmacademie, één alumnus van de Theaterschool en een derdejaarsstudent van de Theaterschool vielen in de prijzen:

Beste Korte Documentaire
Tijn Tinbergen (Regie, Lichting 1975, Nederlandse Filmacademie) en Jan Musch (Regie/Geluid, Lichting 1975, Nederlandse Filmacademie) voor 'MeesTV, hoe de koolmees mij gelukkig maakt'

Beste Lange Documentaire
Niels van Koevorden (Regie Documentaire, Lichting 2010, Nederlandse Filmacademie) voor 'Ne me quitte pas' (samen met Sabine Lubbe Bakker)

Beste Acteur Televisiedrama
Maarten Heijmans (Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie, Lichting 2009, de Theaterschool) voor zijn rol in 'Ramses'

Beste Televisiedrama
Dana Nechushtan (Scenario/Regie Fictie, Lichting 1994, Nederlandse Filmacademie) voor 'Hollands Hoop'

Beste Muziek
Christiaan Verbeek (Composing for Film, Lichting 2010, Nederlandse Filmacademie) voor 'Helium'

Beste Camera
Tibor Dingelstad (Camera, Lichting 2010, Nederlandse Filmacademie) voor 'Helium'

Beste Actrice
Abbey Hoes (derdejaarsstudent Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie, de Theaterschool) voor haar rol in 'Nena'

Beste Scenario
Anne Barnhoorn (Scenario, Lichting 2008, Nederlandse Filmacademie) voor 'Aanmodderfakker'

Beste Film
Iris Otten (Productie, Lichting 2001, Nederlandse Filmacademie) voor 'Aanmodderfakker' (samen met Sander van Meurs en Pieter Kuijpers, Pupkin Film)

Speciale juryprijs
Dennis Bots (Regie AV, Lichting 1996, Nederlandse Filmacademie) voor 'Oorlogsgeheimen'

Prijs van de Nederlandse Filmkritiek
Mischa Kamp (Regie AV, Lichting 1996, Nederlandse Filmacademie) voor 'Jongens'.

Eerder tijdens het Filmfestival vielen alumni van de jongste lichting filmmakers van de Filmacademie al in de prijzen. De producenten Juul op den Kamp en Chris Stenger gingen naar huis met de Filmproducenten Nederland Award; de regisseurs Susanne Opstal, Bart van den Aardweg en Viktor van der Valk ontvingen een Filmfonds Wildcard voor het maken van een nieuwe film; laatstgenoemde won met zijn eindexamenfilm 'Onno de Onwetende' bovendien de Tuschinski Award.

Delen