Alumnus George Tobal speelt theatervoorstelling ‘Vertreksvergunning’

Foto: Marloes Coppes

Gepubliceerd op

George Tobal, afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie, vluchtte als dertienjarige met zijn ouders uit Syrië. Nu, vijftien jaar later, vertelt hij zijn verhaal met de theatervoorstelling 'Vertreksvergunning'. Op 7 november is de voorstelling te zien in debatcentrum De Nieuwe Liefde en op 19 november gratis in het CREA Theater in Amsterdam.

George Tobal, afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie, vluchtte als dertienjarige met zijn ouders uit Syrië. Nu, vijftien jaar later, vertelt hij zijn verhaal met de theatervoorstelling Vertreksvergunning. Op 7 november is de voorstelling te zien in debatcentrum De Nieuwe Liefde en op 19 november gratis in het CREA Theater in Amsterdam.

Vertreksvergunning gaat over de slepende asielprocedure van George Tobal en zijn familie, die maar liefst elf jaar duurde. ‘We leefden in asielzoekerscentra verspreid over het land’, vertelt Tobal. ‘Uiteindelijk zijn we uitgezet en belandden we op straat.’

In 2010 kreeg het gezin een verblijfsvergunning. ‘Vanuit het niets’, zegt hij. ‘Het moment dat ik mijn vergunning kreeg, heb ik besloten de zon tegemoet te gaan. Sindsdien gebruik ik mijn verleden op een positieve manier en creëer ik er nieuwe dingen mee. Zoals Vertreksvergunning.’

Met steun van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF studeerde Tobal aan de Theaterschool. Vertreksvergunning was zijn afstudeervoorstelling. De voorstelling kreeg veel lovende kritieken en werd bekroond met diverse toneelprijzen.

Minitour
Dit najaar toert Tobal opnieuw met de voorstelling door het land. De theatertour maakt onderdeel uit van een campagne van het UAF ter ondersteuning van Syrische vluchtelingstudenten. Veel jonge en talentvolle Syriërs bouwen aan een nieuwe toekomst in Nederland.   

7 en 19 november in Amsterdam
Op 7 november is de voorstelling om 20.00 uur te zien in debatcentrum De Nieuwe Liefde (Da Costakade 102, Amsterdam), met aansluitend de film Asielzoeka’s. De avond wordt gepresenteerd door Sophie Hilbrand. Entree: €12,50.

Op 19 november treedt Tobal om 20.00 uur op in het CREA Theater (Nieuwe Achtergracht 170, Amsterdam). Entree is gratis. Na afloop reflecteert hij met assistent-professor Internationaal Recht Maarten den Heijer en het publiek over wat het met je doet om op te groeien in een asielzoekerscentrum.

Aanmelden

Delen