Guusje ter Horst nieuw lid Raad van Toezicht

Gepubliceerd op

De Raad van Toezicht van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) heeft Guusje ter Horst, lid van de Eerste Kamer, per 18 oktober 2014 benoemd tot lid van de Raad van Toezicht.

De Raad van Toezicht van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) heeft Guusje ter Horst, lid van de Eerste Kamer, per 18 oktober 2014 benoemd tot lid van de Raad van Toezicht.

Guusje ter Horst (1952) is sinds juni 2011 lid van de Eerste Kamer namens de PvdA. In 2011 was zij voorzitter van de toenmalige HBO-raad, de huidige Vereniging Hogescholen. Daarvoor was zij drie jaar lang minister van Binnenlandse Zaken. Ter Horst was vanaf 1986, met korte onderbreking, lid van de Gemeenteraad van Amsterdam en was bezig met haar tweede periode als wethouder toen zij in 2001 tot burgemeester van Nijmegen werd benoemd.

Guusje ter Horst is gepromoveerd in de sociale wetenschappen en was universitair hoofddocent aan het Academisch Centrum Tandheelkunde van de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. Aan die laatste universiteit was zij tussen 1992 en 1994 voorzitter van de Universiteitsraad.

Guusje ter Horst bekleedt tal van nevenfuncties, zoals voorzitter van de Raad van Toezicht van Beeld en Geluid, lid van de Raad van Toezicht van het Stedelijk Museum Amsterdam en vice-voorzitter van de Raad van Commissarissen van woonstichting de Key.

Adriana Esmeijer, Robert Israel en Frans Leijnse treden als raadsleden terug. Esmeijer, wier tweede termijn op 18 oktober eindigde, was sinds 2006 lid van de Raad van Toezicht, en sinds 2011 vice-voorzitter van de Raad en voorzitter van de remuneratiecommissie. Israel was tijdens zijn twee termijnen als raadslid tevens voorzitter van de auditcommissie. Leijnse neemt voortijdig afscheid als toezichthouder van de AHK ten gevolge van zijn benoeming tot voorzitter van de Raad van Toezicht van hogeschool Artez.

Volgens Jet de Ranitz, voorzitter van het College van Bestuur van de AHK, is de hogeschool veel dank verschuldigd aan deze drie leden van de Raad van Toezicht. ‘Zij hebben enorm veel voor de hogeschool betekend. Zij waren voor ons niet alleen strenge toezichthouders, maar ook zeer plezierige sparring partners. Wij zullen hun inzicht en hart voor het kunstonderwijs missen. We zijn evenwel trots dat we met Guusje ter Horst een ervaren bestuurder kunnen benoemen met veel ervaring in het hoger onderwijs en een hart voor kunst en Amsterdam.’

Delen