Mediafondsprijs voor oudstudent Sjoerd Oostrik

Gepubliceerd op

Tijdens de opening van het IDFA is de Mediafondsprijs Documentaire uitgereikt aan oudstudent Sjoerd Oostrik. Met de prijs van € 125.000 kan hij zijn filmplan 'Hier is het nooit stil' realiseren.

Tijdens de opening van het IDFA is de Mediafondsprijs Documentaire uitgereikt aan oudstudent Sjoerd Oostrik. Met de prijs van € 125.000 kan hij zijn filmplan 'Hier is het nooit stil' realiseren.

Oostrik studeerde in 2011 af aan de Filmacademie in de richting Regie Documentaire met de eindexamenfilm 'Destiny'

'Hier is het nooit stil' is een plan voor een documentaire over de nachtelijke gedachten en dromen van jongens in een jeugdgevangenis. Één nacht lang daalt de kijker af in het onderbewustzijn van de jongens: van hun dwalende gedachten vlak voor ze in slaap vallen, dromen over frustraties, driften en schuldgevoelens tot aan nachtmerries over achtervolgingen, verstikkingen en moord. Wat gaat er in deze jongens om als zij ’s nachts in bed liggen?

De jury over het winnende filmplan:
"Het winnende plan bevat poëzie in beeld en taal. De maker geeft blijk van een sterke drang om te experimenteren en buiten de kaders van de conventionele documentaire te treden. Met zijn keuze voor een afgebakende vertelvorm wil Oostrik een gesloten wereld openen en helpt hij de bewoners van die wereld hun eigen woorden te vinden. De jury heeft er vertrouwen in dat het deze getalenteerde documentairemaker zal lukken om een experimenteel cinematografisch essay te maken over de kracht van taal."

De jury bestond uit regisseurs/kunstenaars Astrid Bussink, Marc Schmidt en Barbara Visser en eindredacteuren Floor Koomen en Jelle Peter de Ruiter (namens de Werkgroep documentaire van de Publieke Omroep).

Het Mediafonds reikt de prijs jaarlijks uit aan de deelnemer met het beste filmplan uit de IDFA-Mediafonds Workshop, een samenwerkingsproject van IDFA en het Mediafonds. Marjoleine Boonstra en Boris Gerrets begeleidden zeven documentairemakers bij de ontwikkeling van hun idee.

Delen