Erfgoedarena: Erfgoed in een überdynamische wereld

Gepubliceerd op

Mede namens Kunsten '92 en het Landelijk Contact Museumconsulenten nodigt de Reinwardt Academie u van harte uit voor de eerste Erfgoedarena van 2015 over Erfgoed in de Überdynamische wereld: kansen zien, pakken, krijgen.

 
Door maatschappelijke veranderingen en nieuwe trends veranderen ook het werk en de rol van de erfgoedprofessionals (beroepsgroep). Over en aan erfgoed worden andere vragen gesteld. Hoe verandert dat mee en hoe gaan we ons erfgoed organiseren?

In tijden van mobiliteit, flexibele schillen, nieuwe organisatievormen, vrijwilligers, éénpitters, collectieven en coöperaties, is de vraag hoe we een braindrain of kennisclash voorkomen. Hoe borgen we de overdracht van professionele kennis en kunde over erfgoed? Vindt de maatschappij de bestaande zorg voor het erfgoed nog relevant?

Steeds vaker ontstaan er voor de erfgoedsector nieuwe kansen door dit soort ontwikkelingen. Het permanent agenderen van de toegevoegde waarde van erfgoed, ook in andere domeinen, is zo’n kans. Dit gebeurt bijvoorbeeld door erfgoed-issues continu en prominent te koppelen aan vraagstukken in andere domeinen, door een museum krachtig te verbinden met zijn fysieke omgeving (landschap, architectuur), door jong talent betaalde werkervaring te laten opdoen en door het vakgebied erfgoed onderwerp te maken bij bijvoorbeeld infrastructurele en wateropgaven.

Tijdens deze eerste Erfgoedarena van 2015 onder leiding van Imre Vegh (debat.nl) schetsen Agnes Vugts - provinciaal museumconsulent Limburg (LCM) en Henk Hoogeveen - o.a. werkzaam bij Kunsten ’92, een aantal maatschappelijke trends.  Daarna gaan we in gesprek met jong en ‘oud’ uit de praktijk. Ellen Vreenegoor - programmaleider Eigenheid en Veiligheid van de Visie Erfgoed & Ruimte bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Eli Gehasse - senior Adviseur Cultuurhistorie bij Rijkswaterstaat. Belle van den Berg - directeur van Museum Hoeksche Waard; zij won in november 2014 de Prijs Jong Monumententalent tijdens het Nationaal Monumentencongres.
Wat doen zij om kennis, positie en verantwoordelijkheden in de praktijk te delen? Hoe maken zij het verschil? En wat denken studenten hierover? Traditiegetrouw wordt er afgesloten met een informele netwerkborrel.

Wanneer: woensdag 14 januari 2015
Hoe laat: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Waar: Reinwardt Academie, Dapperstraat 315, 1093 BS, Amsterdam
Toegang: deelname gratis; aanmelden via de Reinwardt Community. Rechts bovenin ziet u daarvoor twee opties: inloggen met uw Facebook profiel of een apart profiel aan maken voor de communitysite.

Delen