Installatie #1 in de hal van de Theaterschool

Gepubliceerd op

Het Transitiebureau en het lectoraat Podiumkunsten in transitie presenteren: installatie #1 uit de collectie kunst en samenleving. De installatie, bestaande uit een verzameling van uitspraken over kunst en samenleving, is vanaf dinsdag 16 december zichtbaar in de hal van de Theaterschool. De installatie was eerder opgesteld in Frascati 4, tijdens de RADIO FUTURA uitzendingen.

Het Transitiebureau en het lectoraat Podiumkunsten in transitie presenteren: installatie #1 uit de collectie kunst en samenleving. De installatie, bestaande uit een verzameling van uitspraken over kunst en samenleving, is vanaf dinsdag 16 december zichtbaar in de hal van de Theaterschool. De installatie was eerder opgesteld in Frascati 4, tijdens de RADIO FUTURA uitzendingen.

Over installatie #1

Voor #1 verzamelde het Transitiebureau uitspraken over kunst en samenleving. Het zijn citaten van filosofen, kunstenaars, wetenschappers en beleidsmakers waarin de verhouding tussen kunst, politiek en samenleving expliciet wordt gemaakt. Vanuit de overtuiging dat het verleden ons iets vertelt over waar we nu staan en dat de denkers van toen die ons nu inspireren dezelfde vragen probeerden te beantwoorden als wij nu. Waar komen we vandaan? Waar staan we nu? En bovenal: hoe gaan we vanaf hier verder? 

Deze uitspraken zijn voor Het Transitiebureau het zaaigoed voor een vruchtbaar debat over de rol van kunst in de 21ste eeuw. Ze fungeren als basis om verder te denken. De collectie zoals die nu hangt, is subjectief. Zij is tot stand gekomen vanuit persoonlijke achtergronden, fascinaties en referentiepunten van de leden van Het Transitiebureau. De enige regel die gehanteerd werd was dat een auteur slechts eenmalig in de collectie voor mocht komen.  #1 volgt een chronologische volgorde.

De collectie is niet compleet, voor de Theaterschool is de installatie een aanleiding om het gesprek van Radio Futura voort te zetten en het verder verzamelen van belangrijke citaten deel te laten zijn van het onderwijs en de openbare activiteiten van de school. 

Het Transitiebureau

Het Transitiebureau is een plek waar denkers en makers uit de theatersector samenkomen en zich gezamenlijk buigen over de vraag wat voor rol de kunsten in de 21ste eeuw spelen en zouden moeten spelen in de samenleving. Het Transitiebureau is een samenwerking aangegaan met het lectoraat Podiumkunsten in transitie en bestaat op dit moment uit Simon van den Berg, Anne Breure, Marijke Hoogenboom, Emke Idema, Anoek Nuyens en Lara Staal.

Installatie #1 werd ontworpen door Marthe Prins en gebouwd door het Decoratelier van de Theaterschool.

Delen