Academiestudenten bezetten de Ring A10 tijdens de Winter School 2015

© Stad-Forum, foto: Jordi Huisman

Gepubliceerd op

Van 19 tot en met 30 januari werkten 19 studententeams tijdens de Winter School 2015 aan strategische ontwerpoplossingen voor het 'vergeten land' langs de Ringweg A10. De ontwerpen werden op 30 januari gepresenteerd in één grote maquette. Het winnend ontwerp kreeg een prijs.

 

Van 19 tot en met 30 januari werkten 19 studententeams tijdens de Winter School 2015 aan strategische ontwerpoplossingen voor het 'vergeten land' langs de Ringweg A10. De ontwerpen werden op 30 januari gepresenteerd in één grote maquette. Het winnend ontwerp kreeg een prijs.

Terwijl het centrum van Amsterdam vol loopt en steeds duurder wordt, is er langs de A10 veel vrije ruimte beschikbaar. De Ring A10 is 32 kilometer lang en meet 11 kilometer in diameter. De enorme hoeveelheid leegstaande kantoorruimte langs de snelweg biedt volop ruimte voor nieuwe en unieke activiteiten, zoals WOW en het Zuidpark. De A10 is omzoomd door 64 kilometer grond dat in eigendom is van Rijkswaterstaat, grond die niet toegankelijk is voor publiek en aldus is uitgegroeid tot een ring van vergeten land. 

Wat zou er gebeuren als Rijkswaterstaat deze grond overhandigt aan de stad Amsterdam voor lokale experimenten? Zou de Ring A10 een iconische groene ruimte voor de stad Amsterdam kunnen worden, iets wat lijkt op de High Line in New York? Wat als mensen, dieren, insecten en planten samen dit vergeten land bezetten? Tijdens de Winter School werkten studenten in teams aan nieuwe ideeën voor dit vergeten land. Ze kregen de gelegenheid om adviseurs uit het professionale werkveld te raadplegen en hun ideeën te toetsen. Een onafhankelijke jury bestaande uit Cis Apeldoorn, Rients Dijkstra en de hoofden van de Academie heeft alle inzendingen beoordeeld. Het beste ontwerp kreeg uit handen van Maike van Stiphout (curator en jurylid) een prijs uitgereikt.

Delen