Opleidingen Nederlandse Filmacademie goed beoordeeld door NVAO

Gepubliceerd op

De Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) heeft de opleidingen van de Nederlandse Filmacademie geaccrediteerd voor de komende zes jaar. De bachelor Film en televisie en de master Film scoorden op alle onderdelen 'goed'.


In beide rapporten worden de intensieve contacten van de Filmacademie met het werkveld geprezen. Zo is het curriculum geactualiseerd in samenwerking met vertegenwoordigers van verschillende vakgebieden en wordt het beroepsprofiel verder aangescherpt in samenwerking met EYE Filminstituut. De aansluiting tussen opleiding en beroepspraktijk verloopt hierdoor volgens het panel 'naadloos'. Daarnaast profiteren studenten van technische voorzieningen die 'jaloersmakend van kwaliteit' zijn, en van een team van bevlogen docenten, die dankzij hun duidelijke betrokkenheid bij de praktijk zeer goed op de hoogte zijn van actuele ontwikkelingen.

Al met al concludeert de visitatiecommissie dat de Filmacademie met de bacheloropleiding 'de rode loper uit[legt] voor het werkveld in film en televisie'. Het panel heeft vertrouwen in het vernieuwingsproces binnen de opleiding, dat erop gericht is de samenwerking tussen de verschillende disciplines nog verder te versterken. De bachelor Film en televisie kent negen studierichtingen: Regie documentaire, Regie fictie, Productie, Scenario, Cinematography, Production design, Interactieve media/Visual effects, Sound design en Montage.

Master
De master Film bestaat nog maar sinds 2009 en is er in de afgelopen periode in geslaagd het nog jonge onderwijsprogramma verder aan te scherpen via een continue dialoog tussen (gast)docenten, studenten en het werkveld. De beoordelingscommissie stelt vast dat de master een internationaal uniek profiel heeft ontwikkeld dankzij de sterke focus op artistiek onderzoek. Het onderwijsprogramma, dat als 'excellent' werd beoordeeld, biedt studenten bovendien een innovatieve omgeving, waarin ruimte is voor experiment en het verder ontwikkelen van de artistieke identiteit als filmmaker.

Het panel constateert dat studenten en alumni zonder uitzondering positief zijn over de wijze waarop de master hen voorbereidt op de beroepspraktijk. Het hoge aanvangsniveau, de intensieve begeleiding en de kleinschaligheid dragen bij aan het hoge rendement van de opleiding. Volgens de commissie vertegenwoordigen de alumni van de opleiding een nieuwe en gezichtsbepalende visie in de internationale filmwereld.

Zowel de bachelor als de master zijn geaccrediteerd tot eind 2020. Met de hernieuwde accreditatie is de AHK ook gewettigd om vanaf januari 2015 de graden Bachelor of Arts (BA) resp. Master of Arts (MA) aan afgestudeerden van de opleidingen van de Filmacademie toe te kennen.

lees verder
Studierichtingen bachelor Film en televisie
Master Film
Accreditaties Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

Delen