We Are Here Academy en de Theaterschool werken samen!

Gepubliceerd op

WIJ ZIJN HIER is een groep mensen die asiel aangevraagd heeft in ons land. Hen is de toegang geweigerd. Nu zijn ze ‘’illegaal’’ maar wij noemen ze liever vluchtelingen.

Om de mensen van WIJ ZIJN HIER te helpen met het ontwikkelen van hun kennis en een mogelijkheid te bieden om certificaten te halen is de We Are Here Academy opgericht door Elke Uitentuis en Savannah Koolen.
 
De Theaterschool wil de studenten van de We Are Here Academy een plek bieden om zich cultureel uit te drukken, zich te verbinden met Nederlandse cultuur, en manieren te ontwikkelen om op een theatrale wijze te laten blijken dat zij hier zijn. De Theaterschool biedt hen fysieke ruimte en faciliteiten, samenwerkingen met studenten en verschillende workshops aan.
Voorbeelden van lopende projecten zijn:

Demonstratie op het Museumplein
De actiegroep WE ARE HERE organiseert samen met andere vrijwilligers een grote demonstratie, op zaterdag 7 februari op het Museumplein. Steun de vluchtelingen die al jaren noodgedwongen door Amsterdam zwerven; ze mogen hier niet blijven, maar kunnen ook niet terug naar huis. Kom op 7 februari 15:00 uur naar het Museumplein. 

Debat workshop
De We Are Here Academy organiseert samen met de IDA (International Debating Assosiation) een debatworkshop. Zowel Theaterschoolstudenten als studenten van de We Are Here Academy volgen de workshop aan de Theaterschool. Samen sluiten zij deze af met een grote debat-battle over de problematiek binnen de huidige situatie van het vreemdelingenbeleid.

Voorstelling opleiding Docent Dans
Ingeborg Nijboer zit in haar afstudeerjaar van de opleiding Docent Dans. Ze maakt ter gelegenheid hiervan een dansvoorstelling met verschillende studenten van de We Are Here Academy. De voorstelling komt tot stand uit een aantal dansworkshops van Ingeborg waaraan de studenten deelnemen. Ingeborg richt zich op het stormachtige leven van de vluchtelingen. De voorstelling is een vorm van protest. Het is belangrijk voor Ingeborg dat de vluchtelingen delen van de choreografie mee kunnen nemen tijdens hun protest op straat.
 
De voorstellingen vinden plaats op 29, 30, en 31 januari inclusief een matinee op de zaterdag in het danstheater van De Theaterschool. Kijk op theaterschool.nl/agenda 

Blow-up
De tweedejaars van de Opleiding Productie Podiumkunsten, Opleiding Techniek en Theater, en opleiding Scenografie onderzoeken een week lang de vraag ‘wat kan de rol van kunst zijn in protest/ welke theatrale middelen kan je daarbij gebruiken?’ onder leiding van Jaïr Stranders in het Amsterdamse Bos.  

Op de avond van donderdag 8 januari presenteren zij het werk op het podium van het Bostheater.

Wasteland # An Underground Academy 2014
Een project van de Theaterdocent opleiding onder leiding van Carina Molier, theatermaakster/ filmmaakster en Sonja van der Valk, artistiek directeur Domein voor Kunstkritiek.
In de Underground Academy maak je kennis met de inzichten en verhalen die hedendaagse filmmakers, kunstenaars en andere grote denkers de wereld gaven over het misschien wel grootste vraagstuk waartoe we ons moeten verhouden: vluchtelingenstromen en immigratie. Je wordt uitgedaagd om na te denken over de dingen die er in het leven toe doen en krijgt de kans om je gedachten, ideeën en ervaringen te delen met andere nieuwsgierige mensen met een open visie. Bedoeling is niet om je kant-en-klare antwoorden voor te schotelen, maar om je te helpen de juiste vragen te stellen en je te inspireren. De Academy is een mix van lezing, gesprek en reflectie, samengesteld door experts uit Amsterdam en Brussel. Waaronder Elke Uitenthuis, Lara Staal, AHK student Lisa Groot Haar, en Ali Juma. Zij zijn allen actief betrokken bij of onderdeel van We Are Here.

HALf 6
We Are Here zijn te gast tijdens HALf 6 samen met Laura Staal, Nicolas Stemann, en Elke Uitenthuis om te praten over de voorstelling Labyrinth in Frascati. Daarnaast houden ze zich bezig met de vraag: ‘wat betekend het voor een kunstenaar om zich te commiteren aan een protestbeweging?’.

De HALf6 vond plaats op dinsdag 13 januari om 17:30 in de Hal van De Theaterschool.
Voor meer informatie over de voorstelling in Frascati zie: http://www.frascatitheater.nl/content/labyrinth

We Are Here kantine @ 24 uur
Tijdens 24 uur wordt er op de 4e verdieping van De Theaterschool heerlijke Ethiopische koffie geschonken en zoetigheden verkocht in de We Are Here kantine. De We Are Here Academy zet samen met Coco Duivenvoorde en Lisa Corsten een programma neer waarin een mix van de verschillende projecten met De Theaterschool én andere projecten van We Are Here gepresenteerd worden.

Stemtraining en presentatietechnieken
De opleiding Productie Podiumkunsten bied een workshop stemtraining en een workshop presentatie technieken aan. Zo kunnen de studenten van de We Are Here Academy de manier waarop zij zichzelf presenteren verder ontwikkelen.
 
Dit betekent dat jullie -theaterschool studenten en medewerkers- de studenten van de We Are Here Academy tegen zullen komen achter de computer, in de douches, de kantine, bij jullie voorstellingen, half 6, 24 uur en ga zo maar door.ZIJ ZIJN HIER en zij zijn aardig, slim en vooral heel enthousiast om jullie te ontmoeten!
 
Wees welkom om aan te sluiten of nieuwe plannen te initiëren!
Mail hiervoor naar Lisa Corsten: lisacorsten@me.com

Delen