Rubbish Theory. Dr. Marcos Buser over ongewenst erfgoed

Gepubliceerd op

Op 18 maart verzorgt dr. Marcos Buser op uitnodiging van het lectoraat Cultureel Erfgoed de Reinwardt Memorial Lecture getiteld Rubbish Theory. In deze lezing zal hij ingaan hoe om te gaan met gevaarlijk afval en meer specifiek nucleair afval en toxic waste.

Op 18 maart verzorgt dr. Marcos Buser op uitnodiging van het lectoraat Cultureel Erfgoed de Reinwardt Memorial Lecture getiteld Rubbish Theory. In deze lezing zal hij ingaan hoe om te gaan met gevaarlijk afval en meer specifiek nucleair afval en toxic waste.

Ongewenst erfgoed
Bij voorkeur gaat het bij erfgoed over zaken die wij graag koesteren, delen en aan volgende generaties doorgeven. Buser (1949), Zwitsers geoloog, sociaal wetenschapper, overheidsadviseur en expert op het gebied van kern- en chemisch afval en ondergrondse opslag in vroegere zoutmijnen, vraagt de kritische aandacht voor ongewenst erfgoed. Hoe informeren wij en beschermen we volgende generaties voor hetgeen wij hen doorgeven? Buser pleit voor een nieuw bewustzijn dat opgewassen is tegen de omvang van deze problematiek.

Reinwardt Memorial Lecture
Sinds 2008 vindt  jaarlijks een Reinwardt Memorial Lecture plaats en herdenkt de academie de geboortedag van haar naamgever Caspar Georg Carl Reinwardt (1773-1854). Reinwardt ontving eredoctoraten in de filosofie en geneeskunde, werd hoogleraar natuurlijke historie in Leiden en directeur van verschillende botanische tuinen. Tijdens zijn verblijf in voormalig Nederlands-IndiĆ« bracht hij omvangrijke verzamelingen bij elkaar die uiteindelijk hun weg vonden naar vele Nederlandse musea.
Rubbish Theory door dr. Marcos Buser betreft de achtste editie van de Reinwardt Memorial Lecture. Eerdere sprekers waren door Ad de Jong, Lynne Teather, Rob van der Laarse, Laurajane Smith, Michael Shanks, Birgit Donker en Kavita Singh.

Datum: Woensdag 18 maart
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Reinwardt Academie (AHK), Dapperstraat 315 te Amsterdam, aanvang 20.00 uur.
Aanmelding verloopt via de Reinwardt Community.

Delen