Agnese Cornelio wint AHK Eindwerkprijs met onderzoek ‘Free to Work’

V.l.n.r. Taco Dibbits, Maarten van Boven, Agnese Cornelio, Maarten Kloos, Simone van den Ende, Lies Slot

Gepubliceerd op

De Italiaanse Master of Film Agnese Cornelio heeft met haar onderzoek en documentaire Free to Work de Eindwerkprijs 2014 van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) gewonnen. Met excellentie, vakmanschap, een prachtige vormgeving en vernieuwende aanpak overtuigde haar afstudeerwerk de jury. De publieksprijs is toegekend aan Lies Slot, alumna Cultureel erfgoed, voor haar afstudeerstage bij stadsblog ilovenoord.nl.

De Italiaanse Master of Film Agnese Cornelio heeft met haar onderzoek en documentaire Free to Work de Eindwerkprijs 2014 van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) gewonnen. Met excellentie, vakmanschap, een prachtige vormgeving en vernieuwende aanpak overtuigde haar afstudeerwerk de jury. De Publieksprijs is toegekend aan Lies Slot, alumna Cultureel erfgoed, voor haar afstudeerstage bij stadsblog ilovenoord.nl.

De AHK wil met de Eindwerkprijs studenten stimuleren om een ondernemende houding aan te nemen, en zich op een nieuwe manier te verhouden tot hun publiek, sponsors en de overheid. Negen projecten van afstudeerders uit 2014, afkomstig van verschillende faculteiten, waren genomineerd. Naast een zeer goede beoordeling waren de manier waarop de studenten een verbinding hebben gelegd met de buitenwereld, en de relevantie van hun werk voor de ontwikkeling van het vakgebied, belangrijke criteria voor de prijs. Agnese Cornelio ontving uit handen van Kajsa Ollongren, cultuurwethouder van Amsterdam, een cheque ter waarde van € 3.000.

Winnend eindwerk
Agnese Cornelio deed de Master of Film aan de Nederlandse Filmacademie, een artistiek onderzoek in en door film. In haar afstudeerwerk Free to Work komen de twee onderzoeksterreinen samen waar Agnese zich tijdens haar studie aan heeft gewijd: de politieke, culturele en persoonlijke betekenis van werk en de verhouding tussen theater en film.

Agnese: ‘I conducted interdisciplinary research on the subject of work, while operating at the intersection between film and theatre. Although trained as a director in theatre, my research developed into a documentary film about the mutual influence between individuals’ identities and their work. My research asks how people construct their identities through work, during a time in which work is increasingly important and a challenging variable in the construction of identity.’

De jury noemde Agnese ‘een veelbelovend kunstenaar’. Juryvoorzitter Maarten Kloos: ‘Agnese Cornelio geeft blijk van grote maatschappelijke betrokkenheid en talent om de gangbare kunstpraktijk te vernieuwen. In haar werk worden grote thema’s teruggebracht naar menselijke proporties. De jury is onder de indruk van de verfijnde manier waarop Cornelio dit doet. In zijn verwevenheid van genres en de manier waarop het onderwerp wordt benaderd is dit eindwerk uniek. Hier gaan beeldende kunst, theater, performance en film hand in hand en verrijken elkaar.’

Publieksprijs
Voor het eerst mocht dit jaar ook het publiek stemmen op zijn favoriete eindwerk en dat werd massaal gedaan. Meer dan 1.500 mensen hebben hun stem uitgebracht. De winnaar van de € 1.000 is Lies Slot, alumna Cultureel erfgoed van de Reinwardt Academie, met haar project Erfgoedseizoenen in Amsterdam-Noord. Haar afstudeerstage liep ze bij stadsblog ilovenoord.nl waar ze een kalender over erfgoed in dit stadsdeel maakte.  

Lies vertelt: ‘Als erfgoedprofessional kijk ik naar de roots, de historie, het erfgoed. Meer sense of place creëren, snappen hoe Amsterdam-Noord geworden is zoals het is. Die verhalen wilde ik verzamelen; ze moesten nú vastgelegd worden. Noord is in zo’n rap tempo aan het veranderen, en de mensen met verhalen over deze bijzondere plekken zijn aan het verdwijnen.’ De verjaardagskalender met verhalen en beelden uit Noord realiseerde Lies Slot via een crowdfundingcampagne.  

Uitreiking
De feestelijke uitreiking van de Eindwerkprijs vond plaats op 16 maart in de Theaterschool met medewerking van alle genomineerden, hun begeleiders en genodigden, cultuurwethouder Kajsa Ollongren en de jury, bestaande uit voorzitter Maarten Kloos (oprichter Arcam, lid Raad van Toezicht AHK), Simone van den Ende (Conceptontwikkeling drama, kunst & cultuur, AVROTROS), Taco Dibbits (directeur collecties Rijksmuseum) en Maarten van Boven (algemeen en artistiek directeur Muziekgebouw aan ’t IJ).

AHK Eindwerkprijs 2013
De AHK reikte de Eindwerkprijs voor de derde keer uit. Vorig jaar ontving Conservatorium-alumnus Dominique Vleeshouwers (Klassieke muziek) de prijs voor zijn muzikale afstudeerwerk Kindsoldaat. De jury kende toen ook tweede prijzen van € 500 toe aan Dave van Roon (Techniek en theater) voor zijn bijdrage aan de balletvoorstelling Stream en Pedro Collantes (Master of Film) voor zijn film Nothing Stranger.

Alles over de Eindwerkprijs

Agnese Cornelio

Lies Slot

Delen