Lies Slot wint Publieksprijs van de AHK Eindwerkprijs met 'Erfgoedseizoenen in Amsterdam-Noord'

Gepubliceerd op

De Publieksprijs van de Eindwerkprijs van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) is toegekend aan Lies Slot, alumna Cultureel erfgoed. Lies ontving de prijs voor haar afstudeerstage bij stadsblog ilovenoord.nl. De Italiaanse Master of Film Agnese Cornelio won de Eindwerkprijs met haar onderzoek en documentaire 'Free to Work'.

De Publieksprijs van de Eindwerkprijs van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) is toegekend aan Lies Slot, alumna Cultureel erfgoed. Lies ontving de prijs voor haar afstudeerstage bij stadsblog ilovenoord.nl. De Italiaanse Master of Film Agnese Cornelio won de Eindwerkprijs met haar onderzoek en documentaire Free to Work.

De AHK wil met de Eindwerkprijs studenten stimuleren om een ondernemende houding aan te nemen, en zich op een nieuwe manier te verhouden tot hun publiek, sponsors en de overheid. Negen projecten van afstudeerders uit 2014, afkomstig van verschillende faculteiten, waren genomineerd. Naast een zeer goede beoordeling waren de manier waarop de studenten een verbinding hebben gelegd met de buitenwereld, en de relevantie van hun werk voor de ontwikkeling van het vakgebied, belangrijke criteria voor de prijs.

Publieksprijs
Voor het eerst mocht dit jaar ook het publiek stemmen op zijn favoriete eindwerk en dat werd massaal gedaan. Meer dan 1.500 mensen hebben hun stem uitgebracht. De winnaar van de € 1.000 is Lies Slot, alumna Cultureel erfgoed van de Reinwardt Academie, met haar project Erfgoedseizoenen in Amsterdam-Noord. Haar afstudeerstage liep ze bij stadsblog ilovenoord.nl, waar ze een kalender over erfgoed in dit stadsdeel maakte.  

Lies vertelt: ‘Als erfgoedprofessional kijk ik naar de roots, de historie, het erfgoed. Meer sense of place creëren, snappen hoe Amsterdam-Noord geworden is zoals het is. Die verhalen wilde ik verzamelen; ze moesten nú vastgelegd worden. Noord is in zo’n rap tempo aan het veranderen, en de mensen met verhalen over deze bijzondere plekken zijn aan het verdwijnen.’ De verjaardagskalender met verhalen en beelden uit Noord realiseerde Lies Slot via een crowdfundingcampagne. 

Volgens studieleider Nancy van Asseldonk is Lies een voorbeeld voor de toekomstige erfgoedprofessional: "Zij is in staat in korte tijd een volledig product te ontwikkelen. Het gehele project heeft zij niet alleen enthousiast en met liefde voor het onderwerp, maar ook professioneel én planmatig aangepakt." 

Winnend eindwerk

Agnese Cornelio deed de Master of Film aan de Nederlandse Filmacademie, een artistiek onderzoek in en door film. In haar afstudeerwerk Free to Work komen de twee onderzoeksterreinen samen waar Agnese zich tijdens haar studie aan heeft gewijd: de politieke, culturele en persoonlijke betekenis van werk en de verhouding tussen theater en film. Agnese Cornelio ontving uit handen van Kajsa Ollongren, cultuurwethouder van Amsterdam, een cheque ter waarde van € 3.000.

Uitreiking
De feestelijke uitreiking van de Eindwerkprijs vond plaats op 16 maart in de Theaterschool met medewerking van alle genomineerden, hun begeleiders en genodigden, cultuurwethouder Kajsa Ollongren en de jury, bestaande uit voorzitter Maarten Kloos (oprichter Arcam, lid Raad van Toezicht AHK), Simone van den Ende (Conceptontwikkeling drama, kunst & cultuur, AVROTROS), Taco Dibbits (directeur collecties Rijksmuseum) en Maarten van Boven (algemeen en artistiek directeur Muziekgebouw aan ’t IJ).

Alles over de Eindwerkprijs

V.l.n.r. Taco Dibbits, Maarten van Boven, Agnese Cornelio, Maarten Kloos, Simone van den Ende, Lies Slot

Delen