Bachelors Theater en Theaterdocent uitstekend beoordeeld door NVAO

vrijdag 20 februari 2015: opening van 24hOURS. Studenten namen 24 uur lang de Theaterschool over.

Gepubliceerd op

De Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) heeft de bachelors Theater en Theaterdocent positief beoordeeld en geaccrediteerd voor de komende zes jaar. De onderwijsleeromgeving van beide opleidingen werd als ‘excellent’ gekwalificeerd.

 

Vanwege de sterke samenhang bracht de NVAO een gezamenlijk advies uit over beide opleidingen. Het visitatiepanel prijst de weg die de Theaterschool is ingeslagen om de verbindingen tussen de opleidingen onderling, maar ook die met andere kunstdisciplines en de samenleving in het algemeen te versterken. De commissie ziet de manier waarop studenten van verschillende richtingen gezamenlijk werken aan projecten en producties, in een context die de beroepspraktijk simuleert, als sterk onderscheidend. De bachelor Theater kent de richtingen Toneel en kleinkunst, Regie, Mime, Scenografie, Techniek en theater en Productie Podiumkunsten, en bestrijkt daarmee alle rollen op het podium en achter de schermen.

De theateropleidingen bieden volgens het rapport een zeer veelzijdige, uitdagende en samenhangende leeromgeving, met een sterke focus op het kunstenaarschap door een zorgvuldige aandacht voor de ambachtelijke dimensie van het theater maken en doceren. De opleidingen vormen een hechte gemeenschap van betrokken studenten, docenten en alumni, en er is ruimte voor innovatieve initiatieven. Daarnaast zijn de faciliteiten van de Theaterschool van uitzonderlijke kwaliteit. Op basis hiervan beoordeelt de commissie de onderwijsleeromgeving als ‘excellent’ en noemt zij de opleidingen een ‘voorbeeld voor andere theateropleidingen, zowel nationaal als internationaal’.

In september wordt het onderwijsaanbod van de Theaterschool verder verrijkt met een verkort programma Theaterdocent. Afgestudeerde acteurs, regisseurs, mimers en performers die zich willen ontwikkelen tot docerende theatermakers kunnen hiermee in twee jaar tijd het bachelordiploma Theaterdocent en een eerstegraads onderwijsbevoegdheid halen.

Onlangs werd ook de master Theater van de Theaterschool (DasArts) beoordeeld. De opleiding ontving van het accreditatiepanel driemaal het stempel ‘excellent’. Naast opleidingen op het gebied van theater biedt de Theaterschool ook bachelor- en masteronderwijs in dans: Nationale Balletacademie, Jazz- en musicaldans, Moderne theaterdans, Docent dans, School voor Nieuwe Dansontwikkeling en Amsterdam Master of Choreography.

zie ook
opleidingen Theaterschool
Accreditaties Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

dinsdag 14 april 2015: actrice Juliette Binoche en regisseur Ivo van Hove zijn te gast bij de talkshow HALf6 in de hal van de Theaterschool

Delen