Filmacademie wint voor derde keer 'megaherz filmschool award' op DOKfest

Gepubliceerd op

Voor het derde achtereenvolgende jaar heeft een documentaire van de Nederlandse Filmacademie de 'megaherz filmschool award' in de wacht gesleept op het DOKfest in München.

 

Voor het derde achtereenvolgende jaar heeft een documentaire van de Nederlandse Filmacademie de 'megaherz filmschool award' in de wacht gesleept op het DOKfest in München.

Dit jaar ging de prijs naar 'If Mama Ain't Happy, Nobody's Happy', geregisseerd door Mea de Jong en geproduceerd door Juul Op den Kamp en Chris Stenger.

De prijs is bestemd voor de beste studentendocumentaire van een filmschool en vertegenwoordigt een waarde van € 3.000,-.

De film was eerder te zien op IDFA en won prijzen op o.a. Go Short en het Sechsüchte Studenten Film Festival.

Uit het juryrapport:
This self-reflection takes on a political dimension. Charming, playful and creative - the film is a historical exploration and gives us motivation to look for stories on our doorsteps and gives us the desire to make films.

In deze documentaire onderzoekt Mea Dols de Jong waarom haar moeder, Laura Dols, de onafhankelijkheid welke al vier generaties lang het leven tekende van haar moeder, grootmoeder en overgrootmoeder, zo graag wil overbrengen aan haar dochter. Mea zet haar moeder onontkomelijk in de spotlights en ondervraagt, om er uiteindelijk achter te komen wat zij zelf moet doen om onafhankelijk te worden. Het resultaat maakt een intiem, soms hilarisch en soms verdrietig moeder-dochter portret waarin de speelse vorm van het filmmaakproces op creatieve wijze meespeelt in het verhaal.

'If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy' zal de komende tijd op verschillende grote internationale filmfestivals te zien zijn, waaronder Tel Aviv, Huesca en het Raindance Film Festival in Londen.

Aan de documentaire werkten verder mee:
Nina Badoux – cinematographer
Freek Huijs – geluidsopname
Laura Solleveld – sound design, mixage
José van Koppenhagen – montage
Jesper Ankarfeldt – componist

 

Delen