De herinnering aan de Amsterdamse Dappermarkt in film ‘De Maat van de Markt’

Gepubliceerd op

Master Museologie studente Christiane Bosman is curator van de film ‘De Maat van de Markt’ van David Djindjikhachvili en Allard Zoetman. Bosman: “De film gaat over herinneringen, het materieel en immaterieel erfgoed van de plek, de mensen die er wonen en werken, maar ook over de situatie nu en dromen en visies voor de toekomst.”

Master Museologie studente Christiane Bosman is curator van de film ‘De Maat van de Markt’ van David Djindjikhachvili en Allard Zoetman.  Bosman: “De film gaat over herinneringen, het materieel en immaterieel erfgoed van de plek, de mensen die er wonen en werken, maar ook over de situatie nu en dromen en visies voor de toekomst.”

Gentrification
Bosman: “Ik wilde onderzoeken wat gentrification in de stad, de transformatieprocessen die in verschillende buurten in Amsterdam-Oost sterk zichtbaar zijn, voor invloed hebben op een traditionele plek als de Dappermarkt. De markt wordt vaak geromantiseerd als een authentieke plek waar de ‘pure’ ontmoeting tussen ondernemer, klant en product in een in toenemende mate geprivatiseerde wereld uniek is. Maar de wereld, de buurt en de wensen van de consument veranderen. Hoe observeren markondernemers die al 40 jaar op de markt staan deze veranderingen? Welke kansen zien nieuwkomers? Welke traditionele waarden moeten behouden blijven, wat gaat er verloren en komt er voor in de plaats? Met deze opdracht kon ik in de capita selecta van het curriculum, de theorie in de praktijk inzetten. Samen met de filmmakers zijn we op zoek gegaan naar de genius loci van de Dappermarkt en hebben geprobeerd deze, vanuit het perspectief van de ondernemers, te vangen.”

Herinnering
De Reinwardt Academie was meer dan 20 jaar gehuisvest aan de Dapperstraat in Amsterdam Oost. Met ingang van augustus 2015 is de locatie van de Academie aan het Hortusplantsoen in de Plantage Weesperbuurt. Door de verhuizing verwordt het werken in de directe buurt van de Dappermarkt voor medewerkers en studenten tot een herinnering. Op rituele wijze zullen zij begin juli afscheid nemen van de buurt en ook de film bekijken. De Amsterdamse televisiezender AT5 zendt de film uit op donderdagavond 18 juni en te zien
op Youtube.

‘De Maat van Markt’ werd gemaakt in partnerschap met TAAK, het Karel Appelhuis Begane Grond, Ymere, Stadsdeel Oost, Stichting Het Amsterdamsche Fonds en Woonstichting De Key.

 

Delen