Ivar van der Zwan winnaar van ArchiprixNL 2015

Vlnr. Gerald Mulder, Ivar van der Zwan, Abdessamed Azarfane en Francesca Rizzetto.

Gepubliceerd op

Met zijn afstudeerproject 'Een voorkant voor de achterkant' heeft Ivar van der Zwan de eerste prijs gewonnen bij Archiprix 2015. Abdessamed Azarfane won de gedeelde tweede prijs. Beiden studeerden af aan de masteropleiding Architectuur van de Academie van Bouwkunst Amsterdam. In totaal dongen 27 afstudeerplannen van de Nederlandse ontwerpopleidingen mee naar de prestigieuze prijs.

De 27 afstudeerprojecten van Archiprix 2015 zijn beoordeeld door een jury bestaande uit Peter Defesche, Steven Delva, Boris Hocks, Michelle Provoost en Oana Rades. De Academie van Bouwkunst stuurde totaal 4 afstudeerprojecten in.

Volgens de jury presenteert Ivar van der Zwan een 'messcherp ontwerp' en 'een inspirerend scenario voor de verdichting van de Amsterdamse binnenstad. Met behulp van mobiele technologie worden voorheen verborgen locaties zichtbaar voor iedereen op een smartphone. Zo wordt de logica van voorkanten en achterkanten van een bouwblok niet meer relevant, alles is te vinden via digitale technologie.' Van de 59 gevonden locaties in de binnenstad heeft hij er één uitgewerkt, in de steeg genaamd Keizerrijk. Hier worden door middel van een radicale ingreep 20 woningen gerealiseerd, gecombineerd met atelier en winkelruimten.

Met zijn afstudeerproject 'Bayt' biedt Abdessamed Azarfane volgens de jury een 'inspirerend alternatief' voor de huidige strategie voor sociale woningbouw in Marokko. 'Zijn ambitie is ingegeven door persoonlijke frustratie over de uitermate problematische praktijk in Marokko. De goed gedoseerde presentatie toont een prachtig en compleet plan waarin de architectuur naadloos aansluit op de samenleving die er gebruik van maakt.' Azarfane deelt de tweede prijs met Gerald Mulder (AvB Arnhem) en Francesca Rizzetto (TU Delft).

De prijsuitreiking vond plaats op zaterdag 20 juni, de Dag van de Architectuur, in de nieuwe AHK-locatie Grootlab in Amsterdam-Noord. De tentoonstelling Archiprix 2015 en Archiprix International Madrid 2015 is hier te bezichtigen tot en met 21 juni van 10.00-17.30 uur, Badhuiskade/Overhoeksplein 2 in Amsterdam.

Impressie afstudeerproject ivar van der zwan

Delen