Levendig en turbulent ITs Festival met Closing Ceremony afgesloten

fotografie: Neeltje Knaap

Gepubliceerd op

De 26ste editie van het International Theatre School Festival werd in het Compagnietheater in Amsterdam afgesloten met de Closing Ceremony, waar onderscheidingen werden uitgereikt aan een aantal veelbelovende afstuderende talenten. De ITs Parade Parel ging naar Dorien van Gent (Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie) met Brieven aan Wolf. Ook de publieksprijs, de zogenoemde Student Vote is uitgereikt aan Dorien van Gent. Mees Borgman en Felix Schellekens van de Mime Opleiding hebben de ITs Acteursprijs 2015 gewonnen. De jury besloot om de ITs Ton Lutz Award en de ITs Krisztina de Châtel Award dit jaar niet uit te reiken.

De 26ste editie van het International Theatre School Festival werd in het Compagnietheater in Amsterdam afgesloten met de Closing Ceremony, waar onderscheidingen werden uitgereikt aan een aantal veelbelovende afstuderende talenten. De ITs Parade Parel ging naar Dorien van Gent (Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie) met Brieven aan Wolf. Ook de publieksprijs, de zogenoemde Student Vote is uitgereikt aan Dorien van Gent. Mees Borgman en Felix Schellekens van de Mime Opleiding hebben de ITs Acteursprijs 2015 gewonnen.

De jury besloot om de ITs Ton Lutz Award en de ITs Krisztina de Châtel Award dit jaar niet uit te reiken.

Dit jaar werd het festivalprogramma verrijkt met de komst van de Schaduwploeg, een groep studenten en alumni die de verantwoordelijkheid namen om zelf de context te scheppen voor de afstudeervoorstellingen die deze festivaleditie te zien waren. In dit kader organiseerden zij de openingsmanifestatie, gaven zij invulling aan het festivalhart door middel van een 8-daags festivalradioprogramma en verzorgden zij de slotceremonie.

Tijdens de slotceremonie werd De ITs Parade Parel uitgereikt aan Dorien van Gent (Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie) met Brieven aan Wolf. “In een zorgvuldig en consequent vormgegeven toneelbeeld zien we een klassiek ogende vrouw. Maar schijn bedriegt want Van Gent schakelt helder en doeltreffend tussen de uiteenlopende personages met hun eigenaardigheden,” aldus het juryrapport. Deze voorstelling is nogmaals te zien tijdens Theaterfestival De Parade in Amsterdam van 7 t/m 10 augustus 2015.

Nieuw dit jaar is de ITs Acteursprijs 2015, waar zeven veelbelovende studenten een eervolle vermelding krijgen: Mees Borgman (Mime Opleiding), Felix Schellekens (Mime Opleiding), Linda Zijl (ArtEZ Toneelschool, opleiding Theater), Ruta van Hoof (ArtEZ Toneelschool, opleiding Theater), Lisa Schamlé (Toneelacademie Maastricht, opleiding Theatraal Performer), Milou van Duijnhoven (Toneelacademie Maastricht, opleiding Theatraal Performer) en Isabelle Houdtzagers (HKU, opleiding Theater). Een totaalbedrag van €2.000,- is gezamenlijk beschikbaar gesteld door de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie, ArtEZ, Toneelacademie Maastricht en de HKU, waarvan de 7 studenten een Europees kunstenfestival kunnen bezoeken.

Nog een nieuwe prijs was de zogenoemde Student Vote, een publieksprijs die werd uitgereikt door ITsINSTED, die tijdens ITs een internationaal randprogramma organiseerden voor (inter)nationale theaterschool studenten. Ook deze prijs ging naar Dorien van Gent met Brieven aan Wolf.

De ITs NORMA Dance Award voor de meest veelbelovende danser is dit jaar gewonnen door Sonia Zwolska van Codarts Rotterdam.De ITs Ro Theater Award ging naar Glenn Markesteijn (HKU, opleiding Writing for Performance) voor zijn tekst Hart klopt hard. Het Debuut ging naar de voorstelling La Isla Bonita (Toneelacademie Maastricht).

De jury’s van de ITs Ton Lutz Award en de ITs Krisztina de Châtel Award hebben tijdens de 26ste editie van het ITs Festival geen aanleiding gevonden om de uitreiking van de twee prijzen te rechtvaardigen. Dit leidde tot een spontaan debat tussen de afstudeerders, de theaterscholen, de juryleden en het aanwezige publiek.Download het juryrapport van de ITs Ton Lutz Award (PDF)

Juryleden 2015:
Het Debuut: Maarten van der Cammen, Marie-Anne Rudolphi, Ariane Schluter, Peer van den Berg
ITs Parade Parel: Marcus Azzini, Christiaan Mooij, Marie-Anne Rudolphi, Viktorien van Hulst, Nicole van Vessum
ITs Norma Dance Award: Marcelle Schots, Ederson Xavier Rodriguez, Bonnie Doets
ITs Ro Theater Award: Malou de Roy van Zuydewijn, Fania Sorel, Joeri Vos
ITs Acteursprijs 2015: Naomi Velissariou, Willem de Wolf
ITs Ton Lutz Award: Gerardjan Rijnders, Robbert van Heuven, Tanja Elstgeest, Remco van Rijn, Meral Polat, Marijn Alexander de Jong
ITs Krisztina de Châtel Award: Krisztina de Châtel, Kristin de Groot, Ben de Vugt, Jasper Weck

Delen