Robin Vermeulen wint Van Menschprijs met onderzoek naar graffiti in Amsterdam

Riemer Knoop overhandigt de van Mensch prijs aan winnaar Robin Vermeulen (foto: Erwin van Amstel)

Gepubliceerd op

Robin Vermeulen, afstuderend aan de bachelor Cultureel erfgoed, is de winnaar van de Pieter Jan Abraham van Menschprijs 2015. Voor zijn afstudeeronderzoek en scriptie onderzocht hij de Amsterdamse graffitikunst. De Reinwardt Academie reikt de Van Menschprijs jaarlijks uit aan het afstudeeronderzoek waarin trends en innovatief denken binnen de erfgoedtheorie op de beste of meest aansprekende manier verwerkt zijn.

Robin Vermeulen, afstuderend aan de bachelor Cultureel erfgoed, is de winnaar van de Pieter Jan Abraham van Menschprijs 2015. Voor zijn afstudeeronderzoek en scriptie onderzocht hij de Amsterdamse graffitikunst. De Reinwardt Academie reikt de Van Menschprijs jaarlijks uit aan het afstudeeronderzoek waarin trends en innovatief denken binnen de erfgoedtheorie op de beste of meest aansprekende manier verwerkt zijn.

Juryrapport
Riemer Knoop, juryvoorzitter en lector cultureel erfgoed: “Als embedded journalist-etnoloog interviewde Robin hoofdrolspelers en liefhebbers in de Amsterdamse graffiti-scene. Hij nam waar en reflecteerde, formuleerde een theorie en trok geweldige conclusies. Ons treft de verbinding die Robin legt tussen de theorie van eigentijdse community archeaeology (Holtorf) en de theorie over angst van verlies van Nobelprijswinnaar Kahneman. Robin concludeert dat het koesteren van graffiti als betekenisvol cultureel verschijnsel het best buiten de traditionele erfgoedkaders om gedaan kan worden, met behoud in en door de scene zelf, en te kiezen voor het begeleiden van dat proces in plaats voor het tentoonstellen in een museum.”

Nominaties en prijzen
Voor twee andere scripties heeft de jury een bijzondere vermelding. Suzanne van Mil onderzocht de viering van Songkran in Nederland: haar Thaise stiefmoeder houdt ook in Nederland, vast aan deze rite de passage rond het begin van de moesson, maar met nieuwe spelers en in een nieuwe context van migratie.

Lauren Romijn verdiepte zich in de omgang van archivarissen met eigentijdse vragen van individuen en groepen over bijvoorbeeld Occupy, Turkse Dordtenaren et cetera. Een netwerk van professionals en betrokkenen kan een vangnet zijn om dat duurzaam zélf te laten documenteren.

De Pieter Jan Abraham van Menschprijs is vernoemd naar de eerdere lector Peter van Mensch, tevens initiator van deze hommage aan een student die een bijzondere bijdrage aan de erfgoedtheorie levert. Eerder dit jaar werd Amanda Wolters genomineerd voor haar kwalitatief onderzoek naar de bewustwording van cultureel erfgoed onder water onder Nederlandse vissers. Lies Slot won het voorjaar de AHK Eindwerk publieksprijs met haar stageverslag over het project Erfgoedseizoenen in Amsterdam-Noord.

Scripties
Robin Vermeulen - Graffiti in Amsterdam (PDF)
Lauren Romijn - Het Vangnetwerk(PDF)

Prijsuitreiking van Menschprijs (foto: Erwin van Amstel)

Delen