Topkapi Films Fictie Prijs is gewonnen door Nachtoord

Gepubliceerd op

De Topkapi Films Fictie Prijs is gewonnen door Nachtoord. De prijs bestaat uit een bezoek aan de Berlinale (februari) ter waarde van € 3.000.

De Topkapi Films Fictie Prijs is gewonnen door Nachtoord. De prijs bestaat uit een bezoek aan de Berlinale (februari) ter waarde van € 3.000.

De jury bestond uit: Saskia Diesing, regisseur; Joram Lursen, regisseur; Rutger Wolfson (oud-directeur IFFR); Frans van Gestel en Laurette Schillings, beiden producer Topkapi Films.

“De jury keek dit jaar weer met veel genoegen naar een zevental films. Het ambitieniveau was dit jaar ongekend hoog en de diversiteit is zelden zo groot geweest. Via een genrevaste, naar Hollywood lonkende film stuiterde het via een droogkomische roadmovie naar een strakke arthouse film en dat allemaal in één ochtend.

Ondanks het hoge ambitieniveau en de grote diversiteit die blijkt geeft van grote artistieke vrijheid en de persoonlijke handtekening van de filmmakers, hadden we deze editie soms moeite met het vinden van de noodzaak om juist dat ene verhaal te vertellen. In onze ogen was de vorm vaak zo dominant aanwezig dat de inhoud zo nu en dan in het gedrang kwam. Daardoor voelde het einde van sommige films net iets te willekeurig aan.

De acteursregie is over het algemeen sterk te noemen, in het bijzonder bij de film Waar zij waren waarin het spel van de jonge acteurs ons op het puntje van onze stoel liet zitten.

Eén film in het bijzonder liet bij de jury unaniem een overtuigende indruk achter. Dit sferisch portret schuurt langs gebruikelijke clichés zonder in deze valkuilen te stappen. De uitgebalanceerde keuze die de regisseur maakte voor spel, cameravoering, montage en art direction laat zien dat wanneer je de filmische middelen beheerst toepast je op een relatief eenvoudige wijze een groots en relevant verhaal kunt vertellen. De Topkapi Films Fictieprijs 2015, bestaande uit een bezoek aan de Berlinale, gaat dit jaar unaniem naar: Nachtoord."

Alles over Lichting 2015

Delen