Henk Hagoort nieuwe voorzitter Raad van Toezicht AHK

Gepubliceerd op

Henk Hagoort, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO, is per 1 september 2015 de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). Hagoort volgt Dolf van den Brink op, die op 22 december 2014 overleed.

 

Henk Hagoort (1965) studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en volgde later een opleiding Scenario Televisie Documentaire aan de Media Academie in Hilversum. Hij startte zijn loopbaan in 1988 als docent Middeleeuwse Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en aan de Evangelische Hogeschool Amersfoort. Vervolgens was hij van 1993 tot 2008 verbonden aan de Evangelische Omroep: eerst als hoofd informatieve programma’s en vanaf 2000 als directeur. Sinds 2008 is hij voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep. Hagoort vervult diverse nevenfuncties. Zo is hij onder andere voorzitter van de Raden van Toezicht van Kennisnet, Rijksmuseum Muiderslot en CPS Onderwijsadvies.

Eltje de Klerk, vice-voorzitter van de Raad van Toezicht van de AHK, is verheugd over de benoeming: ‘We hebben er vertrouwen in dat we met Henk Hagoort een uitstekende voorzitter hebben aangetrokken. Hij heeft ruime ervaring in diverse toezichthoudende en bestuurlijke functies in het publieke domein, en zijn visie en opvattingen over onderwijs en cultuur passen uitstekend bij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.’

Henk Hagoort: ‘De docenten en studenten van de AHK vormen een bijzondere gemeenschap van artistiek talent. Ik vind het een voorrecht om als voorzitter van de Raad van Toezicht bij te dragen aan een nieuwe generatie die kunst en cultuur in Nederland levend, actueel en relevant houdt. Ik doe dat vanuit de overtuiging dat kunst en cultuur essentieel zijn, niet alleen om het individuele leven te verrijken maar ook om een samenleving te verbinden en zelfkritisch te houden.’

Over de Raad van Toezicht
De Raad van Toezicht houdt toezicht op de rechtmatigheid en doelmatigheid van het bestuur en beleid van het College van Bestuur (CvB). De RvT is werkgever van het CvB en geeft het College advies. Als toezichthoudend orgaan spreekt de Raad zich onder andere uit over de begroting en de jaarrekening, de statuten, het bestuursreglement en het instellingsplan.

De Raad van Toezicht bestaat vanaf 1 september 2015 uit Henk Hagoort (voorzitter), Guusje ter Horst, Eltje de Klerk (vice-voorzitter), Maarten Kloos, Paul van Maanen, Tamara Monzón en Ernst Veen.

Delen