Anthony Heidweiller Artist in Residence bij de Opleiding Productie Podiumkunsten

Gepubliceerd op

Anthony Heidweiller is van  augustus 2015  t/m januari 2016 Artist in Residence bij de Opleiding Productie Podiumkunsten (OPP). Heidweiller is een Surinaams-Nederlandse zanger en regisseur. Van 2001-2011 was Anthony artistiek directeur van het internationale Yo! Opera Festival & Werkplaats in Utrecht.

Anthony Heidweiller gaat met de tweedejaarsstudenten OPP het thema Slapen onderzoeken. Wat is slapen, welke betekenis heeft slapen of niet-slapen in het dagelijks leven maar ook in het productieproces? Welke betekenis heeft het thema slapen in de kunst? Daarnaast werken eerste- en tweedejaarsstudenten van de OPP met Anthony in het participatieproject Opera Forward, waarvan het thema Bezieling is en waar vele opleidingen van de Theaterschool bij betrokken zijn. Aan dit project werken ook het Conservatorium van Amsterdam, de Nederlandse Filmacademie, de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit mee.

Over Anthony Heidweiller
Anthony begon aanvankelijk (1992-1998) als freelance zanger bij de Nederlandse opera. Daarna zong hij rollen in Mozarts Die Zauberflöte en Die Entführung aus dem Serail, Carmen van Bizet, Candide van Bernstein, en Wagners Die Meistersinger onder regie van Hartmut Haenchen. In 1997 ging hij lessen volgen en liet hij zich omscholen tot bariton.

Na 1999 ontplooit hij zich hier tot operamaker, ontwikkelaar, inspirator en promotor van vernieuwende concepten van de opera. Van 2001-2011 was Anthony artistiek directeur van het internationale Yo! Opera Festival & Werkplaats in Utrecht. Het doel van Yo! is om jongeren kennis te laten maken met opera, het zo weer meer van het volk te maken. In 2008 was hij de artistiek leider van het participatieproject Marco Polo in Amsterdam bij De Nederlandse Opera en in hetzelfde jaar ontving hij de “Prins Bernhard Cultuurprijs voor educatie”. In 2010, 2012 en 2014 was Heidweiller verbonden aan het community project Sing Day of Song.

Anthony Heidweiller was als Artist in Residence aan het Conservatorium van Amsterdam verbonden in 2010.

Over Artist in Residence (AIR) bij de Opleiding Productie Podiumkunsten
De studenten Productie Podiumkunsten worden opgeleid als productieleiders, voorstellingsleiders en creative producers. Daar waar andere vergelijkbare opleidingen met name gefocust zijn op de managementvaardigheden werkt de OPP vanuit de inhoud van het artistieke concept en de voorstelling.

De opleiding onderzoekt met het AIR programma hoe je je in de  beroepspraktijk verhoudt tot  bevlogen kunstenaars, hoe je je eigen visie ontwikkelt en je positie hierin bepaalt. Eerder waren theatermaker Paul Koek, dirigent Ed Spanjaard en choreograaf Ugo Dehaes, kunstenaar Martijn Engelbregt en theatermaker Sadettin Kirmiziyüz te gast.

Opvallend aan de AIR's tot nu toe, is dat zij verschillende facetten van de student aanspreken. Visie en bezieling representeren twee onontbeerlijke aspecten die de student in huis moet hebben: een eigen visie, maar ook een eigen attitude/beroepshouding die op een autonome kracht moet kunnen drijven in relatie tot de makers waarmee hij werkt. 

Delen