Docenten Reinwardt Academie wederom actief in China

Zheijang Provincial Museum

Gepubliceerd op

In september en oktober verzorgen docent Marjelle van Hoorn en lector Riemer Knoop namens de Reinwardt Academie een vierweekse mastercursus Participatory Museums voor Hangzhou University, Hangzhou Arts and Crafts Museum, Provincial Museum and Liangzhu Museum.

In september en oktober verzorgen docent Marjelle van Hoorn en lector Riemer Knoop namens de Reinwardt Academie een vierweekse mastercursus Participatory Museums voor Hangzhou University, Hangzhou Arts and Crafts Museum, Provincial Museum and Liangzhu Museum.

Participatory Museums
De rol van publiek bij tentoonstellingen en culture instellingen is aan het verschuiven. In de westerse museale wereld ontstaan steeds meer vormen van participatie. Samen met deskundigen en collectiebeheerders vormen bezoekers en liefhebbers nieuwe communities. De faculteit Erfgoed en Museologie in Hangzhou, in samenwerking met drie grote plaatselijke musea, is benieuwd naar globale inzichten en expertise op dit terrein. De museummedewerkers doen mee aan de workshops van de mastermodule. In China opent elke dag een nieuw museum.

Internationale samenwerking
Door de enorme expansie van aandacht voor cultureel erfgoed en musea groeit de behoefte aan internationale samenwerking en kennisdeling. De samenwerking van de Reinwardt Academie met het Chinese museale werkveld loopt sinds 2013. Op uitnodiging van de Chinese Museumvereniging vond destijds een oriënterend bezoek plaats, gevolgd door een officiële reis van de Chinese en Nederlandse Ministeries van Onderwijs en Cultuur in 2014. In mei 2015 verzorgde de Reinwardt Academie samen het Van Gogh Museum Amsterdam een eerste museumtraining in Beijing. Deze editie in Hangzhou is bedoeld voor masterstudenten en deelnemers uit de provincie Zhejiang (Zuid Oost China). Een van de docenten aan de Hangzhou University is An Leishun, eerste alumnus van de Master of Museology van de Academie in 1993. DutchCulture, centrum voor internationale samenwerking, begeleidt de betrokken organisaties. Andere internationale projecten van de Reinwardt Academie lopen in onder andere Indonesië, Rusland, Suriname en Thailand.

Delen