Lichting 2015 maakt commercial over Oekraïense filmregisseur Oleg Sentsov

Gepubliceerd op

Studenten van Lichting 2015 van de Filmacademie maakten voor Amnesty International hun eindexamencommercial over de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov. De commercial 'The bright life of Oleg' is akelig actueel nu deze week de uitspraak tegen Oleg bekend is gemaakt na een Russisch showproces: 20 jaar gevangenschap.

Studenten van Lichting 2015 van de Filmacademie maakten voor Amnesty International hun eindexamencommercial over de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov. De commercial The bright life of Oleg is akelig actueel nu deze week de uitspraak tegen Oleg bekend is gemaakt na een Russisch showproces: 20 jaar gevangenschap.

Oleg Sentsov komt uit de Krim. Hij sprak zich uit tegen de bezetting van het gebied door Rusland. Kort daarna werd hij opgepakt. Onder meer de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben de arrestatie van de regisseur veroordeeld.

Op 7 januari 2015 brainstormde de Filmacademie over het onderwerp voor de eindexamencommercials. Op datzelfde moment werden in Parijs twaalf mensen doodgeschoten omdat ze satire maakten. Het onderwerp diende zich daarmee ongewild aan: Freedom of Expression is a Human Right. De opdracht was om een commercial te maken waarin aan deze boodschap betekenis wordt gegeven. Amnesty Nederland was betrokken bij de idee-ontwikkeling en het pitchen van de plannen. The bright life of Oleg won op het Keep an Eye Filmfestival de Golden Gate Commercial Award.

De commercial is gemaakt door: Hetty De Kruijf (regie), Julia Rombout (productie), Tessa Beijer (opnameleider), Aziz Al-Dilaimi (cinematography), Thomas van Krugten (gaffer), Pjotr Laktionov (production design), Gijs Domen (sound design),Emiel Nuninga (montage), en Kaveh Vares & René Thie (composers).

Zie ook
Bericht van Amnesty International met een petitie voor een eerlijk proces

Delen