Bouwkunst-alumni zetten zich in voor vluchtelingen

Ontwerpschets van l'Abri - A Roof for Humanity, door Narda Beunders.

Gepubliceerd op

Bouwkunst-alumni Narda Beunders en Lars Zwirs zijn een project gestart op Lesbos om vluchtelingen te ontmoeten en te ondersteunen. Samen met hulporganisaties en lokale bouwers gaan ze een kapelachtig gebouw neerzetten dat bescherming, ontspanning en verbinding faciliteert. Voor dit project zijn ze een crowdfundingsactie gestart.'Deze zomer maakten we een reis om vluchtelingen te ontmoeten en, voor zover mogelijk, te ondersteunen. De voorzieningen op het gebied van tijdelijke huisvesting waren minimaal, haast onmenselijk. We hadden het gevoel dat er iets moest gebeuren, en zijn daarom vanuit ons vak als architect een crowdfundingproject gestart.'

Wat Narda opviel is dat de opvang op Lesbos dramatisch is en dat dat samen met de hoeveelheid mensen voor een slechte sfeer zorgt. Ze gaat daarom samen met mede-architecten Lars Zwirs en George Nez, hulporganisaties en lokale bouwers een kapelachtig gebouw neerzetten dat bescherming, ontspanning en verbinding faciliteert.

'Waar deze mensen aankomen is het niet prettig. De opvang is minimaal en ze hebben niets. Mensen moeten op straat slapen of in een tentje dat ze zelf hebben gekocht. Er is af en toe eten en de sanitaire voorzieningen zijn slecht. Omdat er teveel mensen zijn en de sfeer zowel onder vluchtelingen als bewoners van Lesbos slecht is wilde ik iets voor ze doen. Het liefst zou ik voor iedereen een huisje bouwen, maar dat is niet zomaar toegestaan.

'Als verwelkomend gebaar en vanuit de overtuiging dat het de sfeer positief zal beïnvloeden gaan we een tijdelijke verblijfplaats bouwen waar minstens 35 mensen kunnen samenkomen. Een centrum met een overkapping eromheen die bescherming biedt, waar volwassenen even lekker kunnen zitten en kinderen kunnen spelen. Dit wil ik bereiken door in het ontwerp rekening te houden met wat de vorm van een ruimte met je gevoel doet. Daar heb ik tijdens mijn studie aan de Academie van Bouwkunst uitgebreid onderzoek naar gedaan.'

Meer informatie over het project
Interview met Narda Beunders

Delen