De hortus: Groen erfgoed. Een oase van rust en schoonheid, of bron van kennis? Erfgoedarena 14 oktober 2015

Hortus Botanicus Amsterdam. By Zxempire (Own work) [CC BY-SA 3.0 nl (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/deed.en)], via Wikimedia Commons

Gepubliceerd op

De eerste editie van de Erfgoedarena's in 2015-2016, getiteld De hortus: Groen erfgoed. Een oase van rust en schoonheid, of bron van kennis? vindt plaats op woensdag 14 oktober in het nieuwe academiegebouw aan het Hortusplantsoen (Amsterdam).


Met de Hortus Botanicus als directe buur kijken we naar de erfgoedwaarde van hortussen, hun relevantie voor de stad van nu, en hoe ze onder toenemende druk staan. Buurtbewoners, overheden en belangenbehartigers beamen allen de waarde van groen in de stad. Uit onderzoek blijkt de positieve invloed van hortussen op het stedelijk klimaat, en op persoonlijke beleving en welbevinden. Daarbij zijn hortussen historische verzamelingen van vaak unieke exotische flora. Maar ze passen niet goed in het cultuur- of natuurbeleid en zijn steeds meer aangewezen op inzet van buurtbewoners en liefhebbers.  

Horti zijn levend erfgoed, maar zijn ze nog wel van deze tijd? Hoe verhouden ze zich tot de actuele aandacht voor inheemse biodiversiteit, buurtboerderijen en stadstuinieren? En als ze vooral belangrijk voor de buurt zijn, moeten bewoners ze dan niet zelf ondersteunen?

Op deze eerste editie van de Erfgoedarena’s 2015-2016 gaat moderator Imre Végh (Debat.NL) onder andere in gesprek met Taeke Kuipers, directeur van de Hortus Botanicus (en Reinwardt alumnus), Hanneke Jelles, hoofd educatie en Gerda van Uffelen, collectie manager, beiden van de Hortus Botanicus Leiden.

Traditiegetrouw wordt er afgesloten met een informele netwerkborrel.

Waar: Reinwardt Academie, Hortusplantsoen 1-3, 1018 TZ, Amsterdam
Wanneer
: woensdag 14 oktober 2015
Hoe laat
: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Toegang: deelname gratis; aanmelden via de Reinwardt Community

Delen