Debat bij Akademie van Kunsten naar aanleiding van de films van Ruben van Leer (oud-student Master of Film)

Gepubliceerd op

Twee films van oudstudent Master Film Ruben van Leer inspireerden de Akademie van Kunsten tot het organiseren van een kritisch debat over de relatie tussen kunst en wetenschap. In de dans- en operafilm Symmetry en de bijbehorende documentaire Symmetry Unravelled komen de kunsten en wetenschap samen.

Twee films van oudstudent Master Film Ruben van Leer inspireerden de Akademie van Kunsten tot het organiseren van een kritisch debat over de relatie tussen kunst en wetenschap. In de dans- en operafilm Symmetry en de bijbehorende documentaire Symmetry Unravelled komen de kunsten en wetenschap samen. Filmmaker Ruben van Leer combineerde dans en opera met de hightech-omgeving van de Large Hadron Collider in het Zwitserse Cern. 

Kunnen kunstenaars en wetenschappers nog van elkaar leren? En zo ja, wat en hoe? Hoe stappen kunstenaars en wetenschappers over de grenzen heen van hun eigen disciplines en welke vaardigheden zijn daarvoor nodig? Ook het feit dat CERN een kunstbeleid voert is interessant. Waarom doen ze dat, hoe doen ze dat, en wat hopen ze er mee te bereiken? 

Het forum bestond uit danser en choreograaf Lukas Timulak, filmmaker Ruben van Leer, hoogleraar experimentele hoge-energiefysica en directeur Nikhef Stan Bentvelsen, hoogleraar ecologie, Wageningen Universiteit Martin Scheffer, hoogleraar filmwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam Patricia Pisters, beeldend kunstenaar en voorzitter Akademie van Kunsten Barbara Visser, oprichter Arts@CERN Ariane Koek en deeltjesfysicus Nikhef Ivo van Vulpen

Het debat vond plaats op donderdag 24 september 2015. 

Bekijk en beluister het debat 

Delen