Frits van den Haspel Award voor Niko Bovenberg

Gepubliceerd op

Niko Bovenberg, stafdocent bij de Opleiding Techniek en Theater van de Theaterschool, heeft de Frits van den Haspel Award ontvangen. De Doorgeefprijs wordt toegekend aan mensen die een bijzondere bijdrage leveren aan de Nederlandse theatertechniek.

Niko Bovenberg, stafdocent bij de Opleiding Techniek en Theater van de Theaterschool, heeft de Frits van den Haspel Award ontvangen. De Doorgeefprijs wordt toegekend aan mensen die een bijzondere bijdrage leveren aan de Nederlandse theatertechniek.

Niko kreeg deze award uitgereikt door Henk van der Geest, prijsdrager sinds 2008, op de ledendag van de Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT) op 21 september jl. De award bestaat uit een sierspeld van Benno de Vries.

Een fragment uit de toespraak van Henk van der Geest: ‘Ik waardeer je vanwege je observaties en de manier waarop je die opschrijft. En vooral dát je die opschrijft en ook hoe je die opschrijft. Hierdoor krijgen veel meer mensen dan onze selecte beroepsgroep iets mee van het bijzondere werk én de onvoorwaardelijke liefde voor ons theater in de coulissen.

Download hier de complete tekst.

Niko Bovenberg heeft naar eigen zeggen zijn hele leven in het teken gezet om juist geen prijs te krijgen. ‘Op de kop af 36 jaar geleden zette ik voor het eerst een voet op een toneel. De oude Rotterdamse Schouwburg. Werd voorgesteld aan veel mensen. Ook aan acteur Fred Vaassen. Hij schudde mij de hand, ‘Niko, jij gaat hier nog héle rare dingen meemaken.’ Hij is de vijfde drager van de speld. Henk van der Geest, Reind Brackman, Louis Janssen en Frits van den Haspel gingen hem voor.

Delen